Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου

Παρακαλώ να δείτε αυτό το σημείωμα ως συνέχεια του χθεσινού ώστε να κλείσουμε (;) έτσι έναν κύκλο που άνοιξε ο μακαρίτης ο Ανδρέας το 1974 με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Πολύ σωστά, κάποιοι αναγνώστες και συν-σχολιαστές του Antinews, παρατήρησαν στο χθεσινό μου σημείωμα πως δεν γινόταν αναφορά στο «ζων» ΠΑΣΟΚ, αυτό του οποίου ηγείται ο κ. Βενιζέλος

και προσφέρει την πολιτική στήριξή του στην τρικομματική κυβέρνηση.

Προσπάθησα να δώσω κάποια απάντηση μέσω σύντομων σχολίων αλλά διαβάζοντάς τα ξανά σήμερα, τα βρίσκω ελλειπή και αποσπασματικά. Επιτρέψτε μου λοιπόν να επιχειρήσω μια πιο αναλυτική προσέγγιση μέσω ενός καινούριου σημειώματος.

Αν παρατηρήσει κανείς το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, εύκολα θα διαπιστώσει την παντελή σχεδόν έλλειψη στελεχών υψηλού επιπέδου. Ο πρόεδρός του πορεύεται με ότι έχει «περισσέψει» από την εκλογική πανωλεθρία του καλοκαιριού και μερικούς νέους βουλευτές, που θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται στο κόμμα του Μάνου, του Τζήμερου ή της Ντόρας. Σχεδόν τίποτε δεν θυμίζει στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, το άλλοτε κραταιό «σοσιαλιστικό» κίνημα. Στην πραγματικότητα, δεν έχει απομείνει ούτε καν ένα γραμμάριο σοσιαλδημοκρατικού «λούστρου» στο κόμμα που προεδρεύει ο κ. Βενιζέλος, πόσο μάλλον οποιαδήποτε «σοσιαλίζουσα» ιδεολογική αναφορά.

Αυτά, σε επίπεδο μεγαλοστελεχών και κατά τη γνώμη μου και ενός μέρους (ίσως του σημαντικότερου) των εναπομεινάντων οπαδών και ψηφοφόρων. Αν δούμε το πράγμα σε επίπεδο μεσαίων και μικρών στελεχών, εκεί υπάρχει δυστυχώς μια δυσαρμονία και ένα επικίνδυνο σημείο: Η αλώβητη μέχρι σήμερα παρουσία αυτών των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία ουδεμία σχέση έχουν (ή θέλουν να έχουν) πλέον με το υπάρχον κόμμα του κ. Βενιζέλου, στην κρατική μηχανή. Ο αδύναμος πρόεδρος Βενιζέλος, εκών – άκων αναγκάζεται να διατηρεί αυτά τα στελέχη και να προσπαθεί να ενισχύει την παρουσία και νέων, στην απέλπιδα προσπάθεια αντιπαροχής προσωπικής υποστήριξης προς τον ίδιο και την στενή ηγετική του ομάδα στο άμεσο μέλλον. Φοβάμαι πως θα μείνει δυστυχώς με την όρεξη!

Γιατί, η παρουσία αυτών των στελεχών σε θέσεις – κλειδιά του κρατικού μηχανισμού, στην πραγματικότητα εγκαθιστά με το χρόνο τις απαραίτητες «γέφυρες» με το υπόλοιπο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ που κατέφυγε στον ΣΥΡΙΖΑ και απειλείται έτσι η νεκρανάσταση του «όλου» ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την νεκρανάσταση έχει ως τώρα βοηθήσει και η ΝΔ με την ολιγωρία της στην αλλαγή των στελεχών του δημόσιου τομέα. Κάποιος λοιπόν θα πρέπει να «σφυρίξει» στο αυτί του κ. Βενιζέλου πως τα παλιά μεγαλεία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και καλά θα κάνει να ζητήσει ο ίδιος την αλλαγή της πρασινο-φρουράς στην κρατική μηχανή. Θα είναι και προς όφελος του «δεξιού» ΠΑΣΟΚ του οποίου ηγείται, καθώς τα στελέχη αυτά μάλλον λειτουργούν και ως 5η φάλαγγα στα νώτα του πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν προέδρου. Σαν αντίδωρο, θα μπορούσε να του προσφερθεί η συμμετοχή στην κυβέρνηση με όσα πρωτοκλασάτα στελέχη του απέμειναν. Αυτό θα βοηθήσει και στην συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, μιας και έξω από τον χορό των υπουργείων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άρχισαν να λένε πολλά τραγούδια ήδη.

Εν πάσει περιπτώσει, η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο αποκλειστικά από τον κ. Βενιζέλο. Είναι δουλειά της ΝΔ και του Πρωθυπουργού να ξεριζώσει αυτή την πράσινη «ακρίδα» από το σώμα της κρατικής διοίκησης. Και να μην τους αντικαταστήσει με «δικά της παιδιά» αλλά με ικανούς, τίμιους και εργατικούς ανθρώπους από την κοινωνία. Σπάζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο του πελατειακού συστήματος και ανοίγοντας τον δρόμο για εξυγίανση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και την σε βάθος ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Akenaton

Keywords
Τυχαία Θέματα