Το Ισραήλ ζεσταίνει τις μηχανές του πολέμου

Η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη ριζοσπαστική Χαμάς της Γάζας βρίσκει την ευρύτερη περιοχή σε μεγάλη αναταραχή και διπλωματική σύγχυση. Ο αιματηρός εμφύλιος της Συρίας, η νέα πολιτική της Αιγύπτου, η εμπλοκή του Λιβάνου μέσω της Χεζμπολάχ και της Τουρκίας μέσω των Κούρδων, καθώς και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των πλούσιων αραβικών κρατών,

καθιστούν το παζλ της Μέσης Ανατολής πιο περίπλοκο, και την ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση πολύ επικίνδυνη για περιφερειακές αναταράξεις.

Οι κινήσεις του Ισραήλ δείχνουν ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας με παράλληλη κλιμάκωση των αεροπορικών επιθέσεων για να καταστρέψει το οπλοστάσιο της Χαμάς, που έχει ενισχυθεί με νέες ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίες έχουν δυνατότητα πληγμάτων στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Με δεδομένα ότι οι επιθέσεις των Παλαιστινίων της Χαμάς είναι πιο τολμηρές και απειλητικές σε σχέση με το παρελθόν και το γειτονικό περιβάλλον πιο εχθρικό για το Ισραήλ μετά την Αραβική Άνοιξη, δύο ερωτήματα κυριαρχούν: πόσο μακριά μπορεί να φθάσει η νέα κλιμάκωση κι αν μια σκληρή επίθεση στη Γάζα εκ μέρους του Ισραήλ αποτελεί πρόβα τζενεράλε για επίθεση στο Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, που έχει μπροστά του προεκλογική περίοδο, αντιμετωπίζει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτή του 2008-09, όταν έγινε η προηγούμενη εισβολή στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει πια την ανοχή της Αιγύπτου, της Ιορδανίας (όπου κυοφορείται εξέγερση) και την αποστασιοποίηση των Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας κ.λπ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, υποσχέθηκε ότι το Κάιρο «δεν θα εγκαταλείψει τη Γάζα» και έστειλε τον πρωθυπουργό Εσάμ Καντίλ στον παλαιστινιακό θύλακο σε ένα μήνυμα έμπρακτης συμπαράστασης.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, το Ισραήλ θα διστάσει να προχωρήσει σε επίθεση από το έδαφος για έναν κύριο λόγο: οι επερχόμενες εκλογές (τον Ιανουάριο). Οι Ισραηλινοί ηγέτες που τιμωρούν με μικρά χειρουργικά πλήγματα τις επιθέσεις των Παλαιστινίων με ρουκέτες -οι οποίες αυξάνουν την ανασφάλεια των πολιτών στο Ισραήλ- συνήθως επιβραβεύονται με ψήφους. Όχι όμως αν υπάρξουν μεγάλες απώλειες -που συνήθως υπάρχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις- στο στρατό ή στους αμάχους. Ο παράγοντας «Αίγυπτος», επίσης, αναμένεται να μετρήσει στις αποφάσεις του Νετανιάχου.

Όσο για τη Χαμάς, που από το 2007 ελέγχει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας κι έχει μετατραπεί σε καθεστώς με έσοδα από το παράνομο εμπόριο μέσω των τούνελ Γάζας-Αιγύπτου, κερδίζει το σεβασμό στο μουσουλμανικό κόσμο όσο αντιστέκεται και προκαλεί ανασφάλεια στο Ισραήλ, όμως σε περίπτωση κανονικής σύρραξης με την ισραηλινή πολεμική μηχανή δεν θα βγει κερδισμένη.

Αλίκη Κοτζιά, στον Τύπο της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα