Τεστ DNA προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια

Μέχρι και σε εξέταση DNA θα υποβάλλονται, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι Έλληνες επιθυμούν να αναγνωρίσουν ως εξώγαμο τέκνο κάποιον ανήλικα αλλοδαπό, προκειμένου να μπει… τέλος στη φάμπρικα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια θα υπάρχουν σαρωτικές αλλαγές, με στόχο να κινείται στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τη νέα εικόνα του μεταναστευτικού τοπίου.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που… τίναξε στον αέρα

ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου 3838/2010 του Γιάννη Ραγκούση, με τις οποίες χορηγήθηκε σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διευκολύνθηκε η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, η κυβέρνηση προτίθεται να εισαγάγει άμεσα νέο σχέδιο νόμου. Αυτό θα κινείται στη λογική του εξορθολογισμού των διατάξεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο χρόνος πολιτογράφησης από τα επτά έτη, που ισχύει σήμερα, αναμένεται να φτάσει στα δέκα έτη. Παράλληλα, θα προβλέπεται:

> Η χορήγηση ιθαγένειας στο παιδί να μη γίνεται με τη γέννησή του, αλλά με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.

> Να αποκτούν την ιθαγένεια όσοι μετέρχονται της ελληνικής παιδείας.

> Να καταργηθεί η δυνατότητα των οικονομικών μεταναστών να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.

Με το νομοσχέδιο, που προετοιμάζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο απαιτούμενος χρόνος πολιτογράφησης θα εξορθολογιστεί και θα καθιερωθεί εξατομικευμένη κρίση για την απόκτηση της ιθαγένειας σε όλες τις περιπτώσεις δικαιούχων. Επίσης, θα καθιερωθεί σύγχρονο τεστ ιθαγένειας και συγκεκριμένη κατηγορία κριτηρίων, τα οποία θα χρησιμεύουν στη διαπίστωση της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής ενσωμάτωσης των αλλοδαπών μεταναστών στον κοινωνικό βίο και το αξιακό πλαίσιο της χώρας μας.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο νόμου, που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα προωθεί την αύξηση του χρόνου πολιτογράφησης από τα επτά χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής στη χώρα μας σε δέκα χρόνια για τους ενήλικες, από τη στιγμή που διαθέτουν άδεια παραμονής αορίστου χρόνου. Δηλαδή, θα τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το καθεστώς που ίσχυε στον Κώδικα Ιθαγένειας, πριν από την αναθεώρησή του, και θα υπάρξει επιτάχυνση όλων των διαδικασιών αναφορικά με την απόδοση ή μη της ιθαγένειας. Επίσης:

> Η χορήγηση ιθαγένειας θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας και όχι με τη γέννηση του παιδιού. Κάθε ενδιαφερόμενος, ως ενήλικος, θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει εάν επιθυμεί την ιθαγένεια. Προϋπόθεση θα είναι να μην έχει διπλή ιθαγένεια.

> Οι νέοι αλλοδαποί που έχουν τελειώσει ελληνικό λύκειο και εισάγονται, μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια.

> Θα αυξηθεί για τη «δεύτερη γενιά» των μεταναστών ο χρόνος φοίτησης στα ελληνικά σχολεία ως προϋπόθεση για την κτήση της ιθαγένειας. Τα παιδιά που θα ολοκληρώνουν επιτυχή παρακολούθ

Keywords
Τυχαία Θέματα