Το δράμα των παιδιών των προσφύγων ταράζει την ευρωπαϊκή συνείδηση

14:59 3/9/2015 - Πηγή: Antinews

Η βιωσιμότητα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη θέτει πολλά ερωτήματα, μετά τις φωτογραφίες των νεκρών παιδιών που βγήκαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες.

Τα δεινά του θανάτου και η ταλαιπωρία των παιδιών έχουν εντείνει τη συζήτηση σε όλη την Ευρώπη για το πώς να ανταποκριθεί στην συνεχώς επιδεινούμενη κρίση των μεταναστών. Στην Τουρκία, δύο αγόρια τριών και πέντε ετών ξεβράστηκαν στην ακτή όταν μία φουσκωτή λέμβος γεμάτη με πρόσφυγες από τη Συρία ανατράπηκε, ενώ κατευθυνόταν προς την Ελλάδα,

με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα τεράστιο κύμα συμπάθειας σε όλη την ήπειρο.

Εν τω μεταξύ, στην ΠΓΔΜ, η φωτογραφία ενός αστυνομικού που μεταφέρει ένα μικρό παιδί που κλαίει πάνω από τα συρματοπλέγματα στα σύνορα με την Ελλάδα έκανε αίσθηση, εκφράζοντας τα δεινά αμέτρητων παιδιών που κάνουν απελπισμένες διαδρομές μέσω των Βαλκανίων.

Οι εικόνες έγιναν ένα σημείο συσπείρωσης για όσους υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες. Αλλά το βράδυ της Τετάρτης τα σύνορα αποκαταστάθηκαν, περιορίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της ζώνης Σένγκεν. Συνοριακοί έλεγχοι διενεργήθηκαν μεταξύ της Ιταλίας και της Αυστρίας, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας, κατόπιν ενδείξεων ότι αξιωματούχοι πιστεύουν πως πλέον η αρχή της «ελεύθερης κυκλοφορίας» εντός της ΕΕ δεν είναι βιώσιμη. Ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε στις εκκλήσεις να δεχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «δίκαιο μερίδιο» προσφύγων λέγοντας ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι να λάβει η χώρα «όλο και περισσότερους» ανθρώπους.

Μετά την κριτική από τη Γερμανία, η οποία δίνει στέγη σε 800.000 πρόσφυγες, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε λάβει αρκετούς οι οποίοι ζητούν πραγματικά άσυλο από τα στρατόπεδα προσφύγων της Συρίας και θα κρατήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, αλλά πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτό το μέρος του κόσμου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια απάντηση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη λήψη όλο και περισσότερων προσφύγων».

Η στάση του προκάλεσε αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του. Ο Ντέιβιντ Μπάροους, συντηρητικός βουλευτής και αντιπρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει σπίτια σε «χιλιάδες» περισσότερους ανθρώπους. Όπως είπε στην Telegraph: «Τουλάχιστον θα πρέπει να δεχτούμε περισσότερο από ένα τοις εκατό των προσφύγων από τη Συρία, γιατί δεχόμαστε περισσότερο από ένα τοις εκατό ευθύνη. Θα πρέπει να ψάξουμε στην περιοχή των χιλιάδων, όχι των εκατοντάδων». Ο Λορντ Ντάνατ, πρώην επικεφαλής του στρατού, δήλωσε: «Όλο και περισσότερο θεωρώ ότι δεν κάνουμε αρκετά. Ξέρω ότι υπάρχει μια εσωτερική συζήτηση για τη μετανάστευση, αλλά νομίζω ότι η άλλη συζήτηση είναι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει αρκετά».

Η συνθήκη Σένγκεν υπό απειλή

Η εφαρμογή των ελέγχων στα σύνορα Αυστρίας-Ιταλίας ήρθε όταν επιβλήθηκαν νέα στοιχεία ελέγχου κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Αυστρίας με την Ουγγαρία. Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι το σύστημα ανοικτών συνόρων στην ΕΕ της Σένγκεν ήταν «υπό απειλή». Ο Στέφαν Μάγιερ, Γερμανός βουλευτής και εκπρόσωπος των εσωτερικών υποθέσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα της Μέρκελ, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και της Αυστρίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή ήταν η ρητή επιθυμία της βαυαρικής κυβέρνησης, δεδομένης της δραματικής αύξησης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στη νότια Βαυαρία».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Σένγκεν, μια χώρα μπορεί να εισαγάγει τους συνοριακούς ελέγχους σε «εξαιρετικές περιστάσεις», όπου υπάρχει μια «σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια», αλλά μόνο για 30 ημέρες. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του UKIP, είπε: «Η Σένγκεν δοκίμασε τα όρια του πραγματικού κόσμου και κατέρρευσε. Σε μια κρίση, τα εθνικά συμφέροντα υπερισχύουν πάντοτε της ευρωπαϊκής ιδεολογίας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε τους ελέγχους ως «ελέγχους της αστυνομίας» και αρνήθηκε ότι ήταν μια παραβίαση της συμφωνίας της Σένγκεν.

Στο Καλαί, οι επιβάτες σε ένα τρένο Eurostar από το Παρίσι στο Λονδίνο χρειάστηκαν 16 ώρες για να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους μετά από μια παραβίαση της ασφάλειας από μετανάστες: περίπου 150 προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στα βαγόνια αφού σταμάτησαν το τρένο ξαπλώνοντας στις γραμμές, αναγκάζοντας την αστυνομία να απενεργοποιήσει το ρεύμα. Οι επιβάτες πέρασαν πέντε ώρες στα ζεστα, χωρίς αέρα βαγόνια, πριν μεταφερθούν σε έναν κοντινό σταθμό. Μερικοί λιποθύμησαν και μια έγκυος γυναίκα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Παρ 'όλα αυτά, πολλοί επιβάτες εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για τα δεινά των μεταναστών, λέγοντας ότι η δική τους θέση δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με εκείνους, που διακινδύνευσαν τη ζωή τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια καλύτερη ζωή. Τα πτώματα των δύο κούρδων αγοριών που ξεβράστηκαν στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας αναγνωρίστηκαν και ανήκουν στον τρίχρονο Αϊλάν Κούρντι και τον πεντάχρονο αδελφό του Γκαλίπ. Οι γονείς τους ήταν μεταξύ των τεσσάρων επιζώντων από τους 23 επιβάτες, σε δύο βάρκες που ξεκίνησαν από την Τουρκία για την Κω. Το ζευγάρι πήγε στο νεκροτομείο να αποχαιρετίσει τα παιδιά του, αλλά κατέρρευσε από τη θλίψη και την εξάντληση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι επανεκκίνησε ένα πρόγραμμα για τους ευάλωτους πρόσφυγες της Συρίας, κατά το οποίο 216 έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αρχή της σύγκρουσης εκεί, το 2011. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι «τα τελευταία χρόνια» είχε χορηγηθεί άσυλο σε περίπου 5.000 Σύριους. Η Ιβέτ Κούπερ, σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, είπε: «Όταν μητέρες προσπαθούν απεγνωσμένα να μην πνιγούν τα μωρά τους όταν το σκάφος τους ανατρέπεται, όταν οι άνθρωποι αφήνονται να ασφυκτιούν στις καρότσες φορτηγών από κακές συμμορίες διακινητών και όταν το σώμα ενός παιδιού ξεβράζεται στην ξηρά, η Βρετανία πρέπει να δράσει».

Η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, εκτιμά ότι 23.000 άνθρωποι είχαν φτάσει στην Ελλάδα και μόνο την περασμένη εβδομάδα, μία αύξηση 50 τοις εκατό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας το σύνολο μέχρι στιγμής φέτος σε 160.000.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
δραμα, βιωσιμότητα, ελλαδα, ΠΓΔΜ, telegraph, νέα, ουγγαρια, μερκελ, eurostar, θλίψη, frontex, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, γερμανος, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, θλίψη, αστυνομια, γερμανια, γυναικα, εικονες, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, λονδινο, μωρα, πλαισιο, προγραμμα, φωτογραφιες, φωτογραφια, αγκαλια, αυξηση, ασυλο, βαρκες, βιωσιμότητα, βραδυ, γονεις, δικη, δωσει, εγκυος, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εβδομαδα, εξελιξη, επιθυμια, εσωτερικων, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, η δικη, υπηρεσια, κυβερνηση, κυμα, ληψη, μηκος, μικρο, ξηρα, ομαδα, ορια, παιδι, παιδια, παρισι, ρευμα, σενγκεν, συζητηση, συρια, σωμα, σπιτια, ταλαιπωρια, τοις εκατο, τουρκια, τρενο, ωρες, αγορια, εφαρμογη, ενωση, frontex, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, ταξιδι, telegraph, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα