Την άρση της ασυλίας Π. Πολάκη ψηφίζει η Ολομέλεια. Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άρση της ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, μετά την σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής. Μετά την τοποθέτηση του κ. Π. Πολάκη και αφού τελικά τον λόγο υπεράσπισής του έλαβε ο Δ. Τζανακόπουλος αντί του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα όπως φημολογούνταν χθες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

αποχώρησαν από την διαδικασία. Αντιθέτως τον κ. Πολάκη υπεράσπισε με θέρμη ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μεταξύ άλλων πως το ΜέΡΑ25 θα ψηφίσει να μην αρθεί η ασυλία. Κατά της άρσης και το ΚΚΕ.

Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ήδη την "προτίμησή" του στην διαδικασία του Νόμου περί Ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) αντί της άρσης της ασυλίας, λέγοντας πως "δεν μπορεί να δικαστεί ως απλός πολίτης", ενώ λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια, χαρακτήρισε την άρση ασυλίας του ως "αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης". Υπογράμμισε ότι η δίωξή του είναι "πολιτική", επειδή προσπάθησε να "ξεσκεπάσει" τα "σκάνδαλα" του ΚΕΕΛΠΝΟ και μάλιστα πέρασε στην επίθεση, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση για δημιουργία "συγκεντρωτικού κράτους" και προσπάθεια εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

Κρατώντας πολυσέλιδους φακέλους με συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στο χέρι τους οποίους κατέθεσε στην Βουλή, ο κ. Πολάκης επικέντρωσε στο λεγόμενο "ηθικό πλεονέκτημα" της Αριστεράς. "Θέλετε να με χαμηλώσετε να με φθείρετε να με λασπολογήσετε και ξέρω πως θα το συνεχίσετε" είπε. "Είμαι πολύ ψηλά, παρά πολύ ψηλά τόσο που δεν μπορείτε να με δείτε. Γιατί οι κόρες μου η Σταυρούλα φοιτήτρια Νομικής και η Πέρσα που πέρασε φέτος Ιατρική , ευχαριστώ αγάπη μου που είσαι εδώ σήμερα, λένε πως είναι περήφανες για μένα. Σας το λένε αυτό τα παιδιά σας; Εμένα μου το λένε. Είμαι ψηλά, πολύ ψηλά γιατί ο Χανιώτικος λαός έβγαλε πρώτο βουλευτή εμένα δείχνοντας πως αναγνωρίζει πως είμαι καθαρός, παρά την λάσπη παρά τα λεφτά που ‘ριξαν τοπικά. Πήρα 15.400 ψήφους - καρφιά σ’ εσάς. Είμαστε μαζί με τον λαό, δίπλα στον Αλέξη . Δεν σας φοβάμαι δεν υποστέλλω την σημαία. Προσπαθήστε να με βάλετε φυλακή δεν θα τα καταφέρετε, οι καθαροί άνθρωποι στο τέλος δεν νικιούνται. Οι ιδέες γίνονται σπίθα και φωτιά".

Τελικά αντί του κ. Τσίπρα μίλησε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Δ. Τζανακόπουλος ο οποίος επανέλαβε όπως και στην Επιτροπή Δεοντολογίας την πρόταση αντί να αρθεί η ασυλία του Παύλου Πολάκη να πάει με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή.

Η άρση ασυλίας του κ. Πολάκη αφορά δύο δικογραφίες: η μία αφορά αυτεπάγγελτη δίωξη με αφορμή την παραδοχή του ίδιου του κ. Πολάκη ότι ηχογραφούσε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η άλλη, είναι έγκληση του πρώην Προέδρου εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Στ. Πουλή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγήθηκε την άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη κατά πλειοψηφία με 8 ψήφους υπέρ. Κατά της άρσης ασυλίας τάχθηκαν το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε υπήρξαν ήδη εντονότατες αντιδράσεις με βαριές κατηγορίες για "συνταγματική εκτροπή" και "ρεβανσισμό" από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ τα πυρά "πήραν" και τους χειρισμούς της Βουλής.

Όπως είπε πάντως ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις προθεσμίες που υπάρχουν και "δεν θέλει να δώσει την εντύπωση πως αμελεί δια των ενεργειών της να πράξει ότι προβλέπεται προκειμένου να κουκουλωθούν υποθέσεις".

Μάλιστα σημείωσε ότι η Βουλή πρέπει να ακολουθεί την εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία όταν στέλνει δικογραφίες αναφέρει εάν πρέπει να παραπεμφθούν με το άρθρο 62 (να αρθεί η ασυλία) ή με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί Ευθύνης Υπουργών. Ενώ εάν δεν συνεδρίαζε η Επιτροπή Δεοντολογίας θα είχε εκπνεύσει το τρίμηνο από την στιγμή που διαβιβάστηκαν οι δικογραφίες στην Βουλή και δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία άρσης ασυλίας.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Χαράλαμπος Αθανασίου υπογράμμισε πως και οι δύο αυτές δικογραφίες δεν αφορούν περιπτώσεις που ήταν στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων του κ. Πολάκη ώστε να πάνε με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Αυτό αφορά τόσο τη συνομιλία που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και τη συκοφαντική δυσφήμιση. Το μέλος της Δεοντολογίας κ. Θ. Πλεύρης επισήμανε πως με τους νέους Ποινικούς Κώδικες, τα αδικήματα στα οποία φέρετε να υπέπεσε ο κ. Πολάκης έχουν μετατραπεί από κακουργήματα σε πλημμελήματα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα