Την απειλή του casus belli υπενθυμίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο χωρίς να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή του δήλωση.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η διακήρυξη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 (με την οποία, ως γνωστόν, χαρακτηρίζεται casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου τυχόν

μονομερής επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο), εμπεριέχει όλες τις απαραίτητες πολιτικές προειδοποιήσεις και παραμένει μέχρι και σήμερα σε ισχύ,

Το κείμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Έχουμε παρακολουθήσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νέου υπουργού Εξωτερικών Α. Τσίπρα, για τα σχέδια σχετικά με τη σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τις συναφείς ειδήσεις.

Δεν είναι δυνατό να δείξουμε ανοχή σε ενέργειες που γίνονται στο Αιγαίο χωρίς να υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, εκεί όπου υπάρχουν ακτές η μία απέναντι από την άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η διακήρυξή μας της εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995, εμπεριέχει την αναγκαία πολιτική προειδοποίηση, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Οι απόψεις και οι προειδοποιήσεις μας για το θέμα εκφράστηκαν στον πρέσβη της Ελλάδας στην Τουρκία".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα