Κ. Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει καμία απόφαση για τις συντάξεις

Υπό διαπραγμάτευση τελεί η κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, ξεκαθάρισε σήμερα ο Επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Έκανε σαφές ότι ακόμη εξετάζεται η υπεραπόδοση στο πεδίο των πλεονασμάτων και απέφυγε να δεσμευθεί για τοv χρόνο λήψης αποφάσεων. Παράλληλα και σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι αρκετός ούτως ώστε να μην εφαρμοστεί εντελώς η συμφωνημένη μείωση των συντάξεων".

Επιπλέον,

σύμφωνα με ξένα πρακτορεία επισήμανε ότι "μία ή δύο" ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης πληγεί εν μέρει από τα προβλήματα της Ιταλίας, αλλά δήλωσε πως τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες, τις οποίες δεν κατονόμασε, προκλήθηκαν από τα πολύ υψηλά επίπεδα επισφαλούς χρέους.

Υπό διαπραγμάτευση οι συντάξεις

Αναλυτικά για το θέμα των συντάξεων, όπως μεταδίδει ο Real.gr, ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι "δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων".

Στις δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη "θετικά δεδομένα” για μια τέτοια απόφαση. Επισήμανε ότι "είναι θετικό πως υπάρχει ήδη υπεραπόδοση, όχι όμως τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων".

Ετσι, συμπλήρωσε ότι "για αυτό το λόγο πρέπει ακριβώς, να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν". Απέφυγε επίσης να απαντήσει για το πότε θα υπάρξει απόφαση, εξηγώντας ότι ο ESM παρακολουθεί την υπόθεση και μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά το ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμα.

"Έχουμε μια υπάρχουσα συμφωνία να μην γίνεται αναστροφή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως καταλαβαίνετε θα γίνουν συζητήσεις και θα το δούμε" πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Real.gr.

Μάλιστα έθεσε και άλλο ένα θέμα. Είπε ότι "υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι κανείς να καλύψει την όποια υπεραπόδοση" και διευκρίνισε ότι "υπάρχει και η ιδέα για παράδειγμα της μείωσης των φόρων", επισημαίνοντας ότι "στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί".

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει για την μη περικοπή των συντάξεων.

Παραδοχή 2 σεναρίων στον προϋπολογισμό

Για τα 2 σενάρια του Προϋπολογισμού, ο επικεφαλής του ESM όχι μόνο τα επιβεβαίωσε αλλά τόνισε ότι "ήταν μια πολύ καλή και ευφυής απόφαση, η ιδέα για τα δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό, καθώς μας έδειξαν αφενός τι θέλουν, αφετέρου τι συμφώνησαν και έτσι υπάρχει βάση για συζήτηση".

Έξοδος στις αγορές

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, σε ό,τι αφορά το πότε η χώρα θα βγει στις αγορές, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να προσφύγει στις αγορές για τα δύο επόμενα χρόνια.

"Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον ΟΔΔΗΧ, έχουμε παράσχει ακόμη και τεχνική βοήθεια, αλλά πρόκειται πάντα για δική τους απόφαση", ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ όταν ερωτήθηκε για την πώληση ομολόγων από την Ελλάδα.

"Το κοιτάζουν (ο ΟΔΔΗΧ), είναι αρκετά επαγγελματίες, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν το σωστό", πρόσθεσε αναφέροντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρκετό χρόνο και μπορούν να δουν πώς εξελίσσονται τα πράγματα στις αγορές.

Ανησυχία για Ιταλία

Ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, δήλωσε πως τα σχέδια δαπανών της Ιταλίας αποτελούν λόγο ανησυχίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν αποτελούν αιτία πανικού καθώς μέχρι στιγμής η διάδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν "πολύ περιορισμένη".

"Ανησυχούμε για την Ιταλία", ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης συνιστούν ένα ρίσκο. Αλλά υποστήριξε πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας ήταν διαφορετικά από εκείνα της Ελλάδας, η οποία χρειάστηκε τρία προγράμματα διάσωσης από την ευρωζώνη την τελευταία δεκαετία.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα