Την άλλη εβδομάδα αποφάσεις για πολιτικές πρωτοβουλίες - Από τα θερινά τμήματα οι εφαρμοστικοί νόμοι στη Βουλή

Οι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα, ενώ τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση, διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Όπως τονίζουν, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, σημειώνοντας ότι στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι

οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα.

Σενάρια για «καλοκαιρινή» Βουλή

Στο μεταξύ, ένα σενάριο για κοινοβουλευτικό «κόλπο» του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ξεπεράσει τον αντιπολιτευτικό πόλεμο της Αριστερής Πλατφόρμας, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες. Αν και το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης και των πρόωρων εκλογών είναι το επικρατέστερο, ένα σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάνει λόγο για απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή και να προχωρήσει σε θερινά τμήματα.

Οπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κλείσει η Βουλή και να αρχίσουν να λειτουργούν τα θερινά τμήματα. Σε αυτά, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τοποθετήσει τους λεγόμενους “προεδρικούς” βουλευτές έτσι ώστε μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη και αν δεν έχουν έως τότε προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Στη συνέχεια, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου να ανοίξει ξανά η Ολομέλεια και τότε να αναλάβει τις πολιτικές πρωτοβουλίες, είτε με ψήφο εμπιστοσύνης είτε με προκήρυξη εκλογών.
Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπει σε νέες περιπέτειες αφού θα αποκλείσει επι της ουσίας τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και εκείνους που μπορεί να μην είναι ανοικτά μαζί τους αλλά καταψήφισαν το Μνημόνιο.

Αποδυναμώνεται ακόμη η δυνατότητα της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου να μπλοκάρει τις διαδικασίες καθιστώντας προβληματική την ψήφιση νομοσχεδίων.

Τέλος, παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης η διενέργεια εκλογών τον Οκτώβριο, όπως επιθυμεί το Μαξίμου, που δεν θέλει την εσπευσμένη διαδικασία του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ήδη συντάξει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο φέρεται να έχει ήδη υπογράψει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα θερινά τμήματα θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη και θα έχουν διάρκεια 15 ημέρες το καθένα.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να δει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας να ανεξαρτητοποιούνται και να σχηματίζουν την δική τους κοινοβουλευτική ομάδα έτσι ώστε και στα θερινά τμήματα να συμμετάσχουν και να εξαπολύσουν επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης.

Αν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε εκλογές, ο κ. Τσίπρας έχει να αποφασίσει ανάμεσα στην 13η Σεπτεμβρίου, την 20η και την 27η. Πιο πιθανές και λόγω χρόνου θεωρούνται οι δυο τελευταίες.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε σήμερα σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με υπουργούς και στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα