Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα- Πούτιν για τη Συρία

Μόσχα και Ουάσιγκτον συμπίπτουν εν γένει στην αποτίμηση της κατάστασης στη Συρία και στον τελικό στόχο της ειρήνευσης, ωστόσο διατηρούνται οι διαφορές τους στις πρακτικές προσεγγίσεις για τη διευθέτηση, δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, Πούτιν και Ομπάμα «συζήτησαν αναλυτικά την κατάσταση στη Συρία, διαπιστώνοντας τάση όξυνσης» και συμφώνησαν να διατηρήσουν στενό διάλογο για το ζήτημα αυτό.
Νωρίτερα,

είχαν συζητήσει το θέμα αυτό, κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα.
Τουρκία και η Ρωσία τάσσονται εναντίον της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ενώ η τύχη του προέδρου της χώρας, Μπάσαρ αλ Άσαντ, πρέπει να προσδιοριστεί από τους ίδιους τους Σύριους, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναφερόμενος δε στην τύχη του προέδρου Άσαντ, ανέφερε: «Ας λάβει την απόφασή του ο λαός της Συρίας» και πρόσθεσε ότι «αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να επιτευχθεί με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Γενεύη».
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαιρέτισε με τη σειρά του το γεγονός ότι η Τουρκία στηρίζει τις αποφάσεις της ειδικής «Ομάδας Δράσης» της Γενεύης, η οποία, όπως τόνισε, «είναι καλή βάση για σύγκλιση των θέσεων στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον αναλυτή του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, Ντμίτρι Κόσιρεφ, «η Συρία τελικά δεν προκάλεσε καυγά Μόσχας και Άγκυρας».
Η ρωσική διπλωματία επιμένει στην παράταση της θητείας των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία και από κοινού με τον Κ. Ανάν υποστηρίζουν την παραχώρηση πολιτικών-διαμεσολαβητικών εξουσιών στην αποστολή, ώστε να επιταχυνθεί μια συμφωνία συγχρονισμένης κατάπαυσης του πυρός.

 

Η Άγκυρα, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, στην επίθεση αυτοκτονίας στη Δαμασκό

Η Τουρκία αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στη Δαμασκό και κόστισε τη ζωή σε τρεις υψηλόβαθμους σύρους αξιωματούχους, όπως δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους.
«Τα αυταρχικά καθεστώτα καταφεύγουν σε αυτές τις περιπτώσεις στη μέθοδο που γνωρίζουν καλύτερα: την παραπληροφόρηση (…) Η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν ο οποίος επέστρεψε στην Τουρκία έπειτα από μια σύντομη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη συριακή κρίση.

«Η Τουρκία θεωρεί τον συριακό λαό αδελφό, δεν μας είναι δυνατόν να καταφύγουμε σε τέτοιες μεθόδους», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Συριακά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ σε συνοικίες της Δαμασκού

Συριακά στρατιωτικά ελικόπτερα σφυροκόπησαν με πολυβόλα και σε ορισμένες περιπτώσεις με ρουκέτες πολλές συνοικίες της Δαμασκού καθώς οι

Keywords
Τυχαία Θέματα