Τι υποκρύπτει η σύγκρουση Μακρόν - Ερντογάν
Όταν στο γύρισμα του αιώνα τέθηκε σοβαρά επί τάπητος το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι επιφυλακτικοί διατύπωναν κωδικά τις αντιρρήσεις τους, παρατηρώντας ότι η γειτονική μας χώρα είναι "πολύ μεγάλη, πολύ φτωχή και πολύ διαφορετική".
Δυο δεκαετίες αργότερα, η Τουρκία είναι βέβαια πολύ λιγότερο "φτωχή”, παρά τις τρέχουσες οικονομικές της δυσκολίες. Είναι όμως από αρκετές απόψεις περισσότερο "διαφορετική", αν σκεφτούμε τις κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, στην κατεύθυνση της διατράνωσης της ισλαμικής ταυτότητας, που έφερε η προϊούσα αστικοποίηση, ενσωματώνοντας τους συντηρητικούς πληθυσμούς της Ανατολίας.
Η μουσουλμανική "διαφορετικότητα" της Τουρκίας βρίσκεται προφανώς στο επίκεντρο της εν εξελίξει σύγκρουσης με τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τους αλληλέγγυους προς αυτήν εταίρους της, μετά την πολλοστή αναβίωση των εντάσεων που είναι προορισμένα να γεννούν τα περιώνυμα "σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ".
Όμως το κλειδί βρίσκεται πάντοτε αλλού: στο ότι δηλαδή η Τουρκία παραείναι "μεγάλη" για να μπορέσει να τεθεί στην τροχιά της ενωμένης Ευρώπης.
Για την ακρίβεια, η Τουρκία είναι και δημογραφικά μεγαλύτερη από την Γαλλία πλέον, γεγονός πρωτοφανές στην νεότερη ιστορία.
Ήταν άλλωστε ακριβώς η Γαλλία η οποία προκαταβολικά υπονόμευσε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, με τη δέσμευση του τότε προέδρου Ζακ Σιράκ ότι μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα καλούνταν ο γαλλικός λαός να εγκρίνει μέσω δημοψηφίσματος την τουρκική ένταξη.
Η Τουρκία δεν ήταν ένα οποιοδήποτε υποψήφιο κράτος-μέλος, αλλά και μόνο λόγω του όγκου της έθετε υποψηφιότητα για ηγετικό κράτος-μέλος της Ένωσης, με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Δύσκολα θα εκχωρούνταν ένας τέτοιος ρόλος από τις δυνάμεις οι οποίες δρομολόγησαν την ευρωπαϊκή ενοποίηση ήδη από τη δεκαετία του '50.
Για τον αγγλοσαξονικό παράγοντα, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα ήταν ευπρόσδεκτη στον βαθμό που θα σφράγιζε την δημιουργία ενός μεγάλου χώρου ελεύθερου εμπορίου, χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες εμβάθυνσης, χαρίζοντας παράλληλα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μεγαλύτερη στρατιωτική αξιοπιστία, με την εισδοχή της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας του ΝΑΤΟ, καθώς και δυνατότητα προβολής ισχύος στους ευαίσθητους χώρους της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.
Η Γερμανία, πάλι, τις όποιες δικές της επιφυλάξεις τις εξέφραζε χαμηλόφωνα, αναλογιζόμενη από την άλλη τους προνομιακούς εμπορικούς και πληθυσμιακούς δεσμούς της με την Τουρκία, σε συνέχεια της ιστορικά επιβεβαιωμένης τάσης να συμπορεύονται οι δύο αυτές ηπειρωτικές δυνάμεις.
Η μετατροπή της Τουρκίας στις μέρες μας από δύναμη καθαρά ηπειρωτική σε φορέα φιλοδοξιών θαλάσσιας κυριαρχίας αποτέλεσε και το στοιχείο που έθεσε τη Γαλλία σε συναγερμό.
Η μεσογειακή διάσταση της πολιτικής του αποτελεί για το Παρίσι σημαντικό χαρτί και για τις ενδοευρωπαϊκές ισορροπίες, ως αντίβαρο στην όλο και μεγαλύτερη ενδυνάμωση της Γερμανίας.
Σε όλες τις περιοχές αλλοτινής γαλλικής κυριαρχίας, από την Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ μέχρι τη Συρία και το Λίβανο, η Γαλλία βρίσκει μπροστά της μια Τουρκία αποφασισμένη να ανασυστήσει τις δικές της, ακόμα παλαιότερες σφαίρες επιρροής, με ιδεολογικό όχημα την κοινή πίστη και την ρητορική της καταγγελίας της αποικιακής κληρονομιάς.
Το ότι η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με πρωτοφανείς ανατροπές στο εσωτερικό του ισλαμικού κόσμου την καθιστά απείρως πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα.
Δεν είναι τυχαίο, ότι την ώρα που η Τουρκία ενθαρρύνει το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων λόγω των "σκίτσων του Μωάμεθ", αποτελεί η ίδια στόχο μποϊκοτάζ από την Σαουδική Αραβία.
Η κοινή πρωτοβουλία Τουρκίας, Ιράν, Πακιστάν και Μαλαισίας κατά της ισλαμοφοβίας υπενθυμίζει ότι το κέντρο βάρους του ισλαμικού κόσμου έχει μεταφερθεί εκτός των αραβικών γαιών. Η παρακμή των αραβικών καθεστώτων, μοναρχικών ή ρεπουμπλικανικών, και η απορρόφηση πολλών από αυτά στην συγκυρία από την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ εξηγεί το γιατί αναδυόμενοι παίκτες όπως η Τουρκία είναι οι πρώτοι που σηκώνουν τη σημαία της καταγγελίας της χώρας του Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Χριστίνα Αλεξανιάν: Δύσκολες ώρες για τη γνωστή ηθοποιό
- Τράπεζα Πειραιώς κρατικοποίηση – ειδήσεις
- Πήρε φωτιά η μονταζιέρα - Τι έγραψαν τα τουρκικά ΜΜΕ για το ατύχημα του «Καλλιστώ»
- Νέος ανασχηματισμός Μητσοτάκη: Ποιους έχει βάλει στο μάτι, αλλά δεν μπορεί να διώξει
- Σε καραντίνα ο Γιάννης Λοβέρδος
- Λαμία: Ώρες αγωνίας για τον 42χρονο – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας
- Απίστευτη απάτη, Πιερία: Έκλεψαν από λογαριασμό του 18.530€ με ένα SMS. Προσοχή [φωτο]
- Κρούσματα σήμερα – Ειδήσεις: Σπάει το φράγμα των 1.000 – Επέλαση του κορονοϊού και ορατό lockdown
- Εύβοια: Μαθητής πήγε με όπλο στο σχολείο
- Απόφαση: “Ράμπο” στο υπ. Παιδείας για τον έλεγχο των υπηρεσιών (για εντοπισμό διαφθοράς ή απάτης υπαλλήλων, έλεγχο των δραστηριοτήτων υπηρεσιών κλπ) βάσει του ν.4622/2019
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Τι υποκρύπτει η σύγκρουση Μακρόν - Ερντογάν
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Πιστώνονται σήμερα 303,9 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 7.315 δικαιούχους
- ΤτΕ: Αύξηση καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 1,16 δισ. τον Σεπτέμβριο
- Γερμανοί επιστήμονες: Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τους θανάτους από Covid-19 κατά 9% στην Ελλάδα
- Στην τελική ευθεία η καταβολή των αναδρομικών – Κυμαίνονται από 44 ευρώ έως 6.725 ευρώ κατά μέσο όρο
- Στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ρυμουλκήθηκε το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»
- ... Το άλλο με τον Λαβρόφ το ξέρετε;
- Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και η δυσανεξία στις εθνικές επετείους (Γαλάζια πρόβατα και κοκκινόγκριζοι λύκοι #8)
- Κορονοϊός: Κοντά στη μονάδα συγκρατείται ακόμα ο δείκτης μετάδοσης
- Δυνατά παιχνίδια για τις ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Πέτσας: Χθες είχαμε ύφεση των κρουσμάτων – Σήμερα περιμένουμε αρκετά περισσότερα
- Επίσκεψη Ζωής Ράπτη στην πόλη των Ιωαννίνων
- Κακοκαιρία Κίρκη: Σε ετοιμότητα ο Δήμος Πειραιά για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων
- Έκλεψαν 18.530 ευρώ από πολίτη στην Πιερία με μήνυμα στο κινητό
- Τα 10 βιβλία που ενέπνευσαν τον Elon Musk να χτίσει την αυτοκρατορία του
- Σε προληπτική καραντίνα και ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά το ταξίδι του στην Αθήνα
- Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Κομμένο στα δυο το «Καλλιστώ» – Τρομάζουν οι εικόνες από drone
- Πώς συμπεριφέρονται τα ζώδια στις δύσκολες στιγμές;
- Νίκη Κεραμέως: Θετική στον κορωνοϊό η Υπουργός Παιδείας