Κορονοϊός: Κοντά στη μονάδα συγκρατείται ακόμα ο δείκτης μετάδοσης

"Η επιδεινούμενη κατάσταση απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί". Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (αφορά το διάστημα 15 έως 21 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή ξεκίνησε να αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των κρουσμάτων). Όπως διαπιστώνεται, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη, ενώ ο δείκτης μετάδοσης Rt παραμένει στη μονάδα, τόσο για την επικράτεια, όσο και για την περιφέρεια Αττικής.

Στα

υπόλοιπα δεδομένα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός πως ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 9,3 (από 6,4 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό σε 86.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Την ίδια ώρα, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση στο 41% (από 40% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 58%.

Ανησυχία για τα κρούσματα

Κατά την έκθεση, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σημαντική αύξηση στους μέσους όρους των ημερησίων κρουσμάτων και θανάτων με παράλληλη σταθεροποίηση στον ημερήσιο αριθμό διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 550 κρούσματα, από 365 στην προηγούμενη έκθεση. Στις 20 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 600 κρούσματα και την επόμενη ημέρα σημειώθηκε νέο ημερήσιο υψηλό με 865 νέες διαγνώσεις. Από το σύνολο των κρουσμάτων της 21ης Οκτωβρίου, το 38% καταγράφηκε στην Αττική και το 21% στην Θεσσαλονίκη, ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 37 έτη για την επικράτεια και τα 28 για την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα επίσης με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (20/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω του νέου κορονοϊού ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 49,9 θανάτους βρίσκεται στην 102η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 143.6 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 353,8. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 18/10 διαμορφώθηκε σε 37 από 38 ημέρες και των θανάτων σε 52 από 58 ημέρες.

Κρίσιμη εβδομάδα

Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται από τις πιο κρίσιμες για την εξέλιξη της διασποράς, μέχρι να φανεί κατά πόσο θα αποδώσουν τα δύο μέτρα στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 3 και 4, της καθολικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Χθες ανακοινώθηκαν 715 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές 95 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα