Τι σηματοδοτεί η "αλλαγή φρουράς" στο υπουργείο Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας

19:57 9/5/2016 - Πηγή: Antinews

Ο νέος υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δεν αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στην συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, προειδοποιούν οι αναλυτές. Η χώρα αντικατέστησε τον επί χρόνια υπουργό Αλί αλ-Ναΐμι το Σάββατο. "Η απομάκρυνση του αλ-Ναΐμι δεν αφορά τόσο τις πολιτικές του, που είχαν πραγματικά σκαμπανεβάσματα για το βασίλειο στις αγορές πετρελαίου

εδώ και δύο δεκαετίες, όσο τη σκληρή έκταση της δουλειάς που περιμένει τη Σαουδική Αραβία" σχολιάζει η Emily Hawthorne, αναλύτρια στη Μέση Ανατολή, στην εταιρεία συμβούλων πολιτικής Strafor.

Σε μια κυβερνητική αναταραχή, η Σαουδική Αραβία αντικατέστησε τον αλ-Ναΐμι, ο οποίος ήταν υπουργός πετρελαίου από το 1995, με τον Χαλίντ ακ-Φαλίχ, πρόεδρο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco. Η αλλαγή ήρθε μετά από μια παρατεταμένη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί μέχρι και 70 τοις εκατό από τα μέσα του 2014, εν μέσω ενός πλεονάσματος του ενεργειακού εφοδιασμού και της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.

Η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς ακατέργαστου πετρελαίου στον κόσμο και ο de facto επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ). Η αποχώρηση του σημαντικού υπουργού έρχεται ακριβώς εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Ιουνίου. Το καρτέλ των 13 μελών έχει επανειλημμένα αρνηθεί να μειώσει την προσφορά, παρά την πτώση των τιμών, καθώς η Σαουδική Αραβία επιμένει στην στρατηγική της αξιοποιώντας την παραγωγή χαμηλού κόστους για να αποσπάσει υψηλότερο κόστος από τους αμερικανούς παραγωγού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης αρνηθεί να υπογράψει μια συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής, εκτός εάν το Ιράν, που μόλις πρόσφατα επέστρεψε στην αγορά πετρελαίου και είναι αποφασισμένο να κερδίσει το μερίδιο αγοράς του, υπογράψει επίσης τη συμφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της IHS, Dan Yergin, είπε ότι η Σαουδική Αραβία ήταν απίθανο να υποχωρήσει τον Ιούνιο από τη θέση αυτή. "Ο Αλ-Φαλίχ δήλωσε ότι θα συνεχίσει [την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να επιτρέπει] στην αγορά να καθορίσει την αγορά και να μην επιστρέψουν στις παλιές μέρες του ΟΠΕΚ προσπαθώντας να διαχειριστεί την αγορά", δήλωσε ο Yergin.

Την Κυριακή, ο αλ-Φαλίχ δήλωσε ότι θα διατηρήσει τις "σταθερές πολιτικές πετρελαίου" της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Είναι, επίσης, προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου χαμηλά τώρα, προκειμένου να περιορίσει την μετατόπιση της ζήτησης σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως ο σχιστόλιθος και, ταυτόχρονα, να προωθήσει την οικονομική αλλαγή στο βασίλειο, σχολιάζει ο Rainer Michael Preiss της Taurus Wealth Advisors.

"Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση του ρόλου μας στις διεθνείς αγορές ενέργειας και την ενίσχυση της θέσης μας ως τον πλέον αξιόπιστο προμηθευτή στον κόσμο της ενέργειας", αναφέρει ο αλ-Φαλίχ σε μια δήλωσή του στο Reuters. Η στρατηγική των Σαουδάραβων, να αφήσουν τις τιμές του πετρελαίου να πέσουν μέχρι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου να μην μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, όμως, έχει αργήσει να φέρει αποτελέσματα, κάτι που έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας που εξαρτάται από το πετρέλαιο.

Τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία παρουσίασε ένα μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο για τη ζωή σε έναν κόσμο χαμηλών τιμών πετρελαίου. Με τίτλο "Το όραμα της Σαουδικής Αραβίας για το 2030", το σχέδιο καθορίζει την πολιτική και τις δημοσιονομικές αλλαγές που πρέπει να εφαρμοστούν για τα επόμενα 15 χρόνια, με την ελπίδα να κάνει το βασίλειο λιγότερο εξαρτημένο από το αργό. "Αντιμετωπίζουν πολλές εσωτερικές διαμάχες στο βασίλειο. Το Όραμα 2030 είναι για να μεταδώσουν στον αυξανόμενο νεανικό πληθυσμό ότι θα έχει μέλλον στο βασίλειο και ότι το μέλλον θα εξαρτάται λιγότερο από το πετρέλαιο", δήλωσε η Hawthorne. "Ο αλ-Ναΐμι προήδρευσε του βασιλείου κατά τη διάρκεια ενός χρόνου όπου το πετρέλαιο ήταν ο 'απόλυτος κυρίαρχος' στο βασίλειο και τώρα που η Σαουδική Αραβία πρόκειται να ξεκινήσει μια διαφορετική πορεία ... είναι λογικό να έχουν έναν διαφορετικό πικεφαλής".

Ο διευθυντής έρευνας της ClipperData, Matt Smith, δήλωσε ότι η κίνηση της χώρας σηματοδοτεί επίσης την αυξανόμενη σπουδαιότητα και τη δύναμη του αναπληρωτή διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ηγείται της οικονομικής αναμόρφωσης. "Στέλνει το μήνυμα ότι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις. Μπορούν να κάνουν ανάλογες ανακοινώσεις σε πιο τακτική βάση, όταν χρειάζεται" είπε ο Smith.

cnbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα