Ξένος Τύπος: «Οι πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις από τότε που ξεκίνησε η κρίση»

15:24 9/5/2016 - Πηγή: Antinews

Στην ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναφέρεται εκτενώς ο διεθνής Τύπος, σχολιάζοντας ιδιαίτερα τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και το ενδεχόμενο αδιέξοδο.

Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο την Δευτέρα, οπότε οι συζητήσεις των διεθνών πιστωτών της αναφορικά με την οικονομική βοήθεια θα σηματοδοτήσουν αν η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας ή αν θα κερδίσει κάποιες οικονομικές ανάσες μετά από έξι τρικυμιώδη

χρόνια" σχολιάζει το Bloomberg. Σε άλλο δημοσίευμά του, προειδοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμένει από χρόνο και παραθέτει ένα διάγραμμα με το σύνολο του χρέους της Αθήνας προς τους δανειστές της.

"Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα την Δευτέρα μετά την προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του τελευταίου μνημονίου δεν είναι εφικτοί" επισημαίνει το Bloomberg, τονίζοντας ότι και οι προηγούμενες προσπάθειες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

"Οι πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους" είναι ο τίτλος του Guardian για τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ. "Στο ακανθώδες ζήτημα του χρέους επιστρέφει τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση, μια νύχτα μετά την έγκριση από τη Βουλή του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος" γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι "εν μέσω βίας στους δρόμους και μιας τριήμερης γενικής απεργίας που έβαλε τη χώρα σε αναμονή, η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή τη νομοθεσία με τη στήριξη των 153 βουλευτών της.

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι τα νέα μέτρα ήταν απαραίτητα για να "ξεκλειδώσει" η περαιτέρω οικονομική βοήθεια, είναι όμως εξαιρετικά μη δημοφιλή στα συνδικάτα και στους πολέμιους της λιτότητας. "Τρεις μέρες απεργίας παρέλυσαν τον δημόσιο τομέα, τα μέσα μεταφοράς και τα μίντια" γράφει το δίκτυο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διαμάχη στο κοινοβούλιο.

Ελλάδα περνάει μέτρα λιτότητας καθώς οι πιστωτές παραμένουν σε αδιέξοδο για τους όρους διάσωσης" είναι ο τίτλος της Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει την ψήφιση "κίνηση εντυπωσιασμού προς τους πιστωτές της χώρας" προκειμένου εκείνοι να ξεκλειδώσουν περισσότερα κεφάλαια. Ωστόσο, επισημαίνει, οι πιστωτές της Ελλάδας με την μεγαλύτερη επιρροή (η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), παραμένουν σε αδιέξοδο αναφορικά με τους όρους διάσωσης, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει ότι είναι έντονα προβληματικοί και το Βερολίνο να επιμένει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν.

Η γερμανική Bild, λίγο μετά τη συνέντευξη στην εφημερίδα του Έλληνα πρωθυπουργού, κάνει λόγο για επιτυχία. "Oι Έλληνες επέλεξαν νέα μέτρα λιτότητας" γράφει. "Τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα: Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μέρος της άκρως αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του κοινωνικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις".

Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα προειδοποιεί πως αν και πέρασαν τα μέτρα, δεν έχει τελειώσει ο κίνδυνος ενός νέου κραχ στην Ελλάδα, καθώς η Αθήνα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τα όσα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές.

H Βουλή των Ελλήνων υιοθέτησε τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. "Η ελληνική Βουλή ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές χάρη στις ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων και η ΝΔ, καταψήφισαν το σχετικό κείμενο το οποίο αμφισβητήθηκε από τα συνδικάτα".

http://www.theguardian.com/world/2016/may/08/rioters-take-to-the-streets-ahead-of-greek-austerity-vote

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-08/greece-fights-to-unlock-aid-as-impasse-risks-political-turmoil

http://www.bbc.com/news/world-europe-36244536

http://www.lemonde.fr/europe/article/2016/05/09/grece-le-parlement-adopte-les-reformes-controversees-des-retraites-et-de-l-impot_4915677_3214.html

http://www.bild.de/bild-plus/politik/ausland/griechenland-krise/sie-griechen-es-einfach-nicht-hin-45243152,var=x,view=conversionToLogin.bild.html

http://www.wsj.com/articles/greek-lawmakers-to-vote-on-austerity-measures-as-protests-continue-1462702950

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα