Τι σημαίνει η ανάπτυξη 0,3% για την ευρωζώνη;


Το 0,3 είναι ο μαγικός αριθμός – το δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξης στην ευρωζώνη μετά τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της. Τι σημαίνει αυτός ο αριθμός και τι μας λέει για το τι μέλλει γενέσθαι για την οικονομία της νομισματικής ένωσης;

Τι κρυβόταν πίσω από την ανάπτυξη;

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οφείλεται στην ηλιοφάνεια που δελέασε τους ιδιοκτήτες να βγουν έξω και να πάνε σε καταστήματα. Άλλοι λένε ότι οφείλεται σε μια χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και στη λίγο μεγαλύτερη παγκόσμια ζήτηση.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σαφές ότι οι καλύτερες καιρικές συνθήκες, οι επιχειρηματικές συνθήκες και η κάλυψη στις κατασκευαστικές επενδύσεις μετά από έναν παγωμένο χειμώνα ενθάρρυναν την δραστηριότητα στη Γερμανία, η οποία, με τη σειρά της, σήκωσε το σύνολο της ευρωζώνης.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν η ανάπτυξη να φτάσει το 0,2 τοις εκατό, αλλά η απροσδόκητα ισχυρή απόδοση του γαλλικού τομέα της μεταποίησης πρόσθεσε ένα επιπλέον 0,1 της εκατοστιαίας μονάδας σε ολόκληρο το μπλοκ των 17 χωρών. Το γαλλικό «μπόνους» προήλθε από την άνοδο 2 τοις εκατό της βιομηχανικής παραγωγής, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για αυτοκίνητα και αεροσκάφη.

Ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε;

Λίγο. Η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση επί 18 μήνες. Αλλά η άποψη των πολιτικών και των οικονομολόγων είναι ότι το μπλοκ δεν βγήκε ακόμα από το δάσος και σύρει την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναπτύχθηκαν 0,6 τοις εκατό, ενώ οι ΗΠΑ αναπτύχθηκαν 0,4 τοις εκατό. «Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, καθώς η δημοσιονομική πολιτική παραμένει υπερβολικά σφιχτή» δήλωσε ο Raymond Van Der Putten, οικονομολόγος της BNP Paribas.
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι η γερμανική οικονομία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την ισχυρή ανάπτυξη του 0,7 τοις εκατό που παρουσίασε κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αν αρχίσει να επιβραδύνει θα παρασύρει την περιοχή, η οποία εξαρτάται από τη ζήτησή της για τα προϊόντα τους.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι άνιση, με ορισμένες χώρες – Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία – να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ύφεση. Και υπάρχουν σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι εκτός εργασίας σε ολόκληρη την ευρωζώνη – ένα ρεκόρ 12,1 τοις εκατό – με λίγες ενδείξεις ότι οι αριθμοί για την απασχόληση θα βελτιωθούν σύντομα.

Τι χρειαζόμαστε για να δούμε βιώσιμη ανάπτυξη από την ευρωζώνη;

Ο Όλι Ρεν, Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερα από τα ίδια, ένα μείγμα λιτότητας και μια μικρή δημοσιονομική ευελιξία, δίνοντας ουσιαστικά στον οργανισμό που εκπροσωπεί έναν μικρό έπαινο. «Τα στοιχεία. . . υποστηρίζουν, κατά την άποψή μου, τις βασικές αρχές αντιμετώπισης των κρίσεών μας: ένα μείγμα πολιτικής όπου η δημιουργία μιας κουλτούρας σταθερότητας και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση πάνε χέρι-χέρι».

Οι πολιτικοί θα πρέπει να ελέγχουν εάν η πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, τα οποία έχουν συμβάλει αναμφισβήτητα σε κάποια αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, δεν θα οδηγήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα λιγότερο σοβαρά, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ωστόσο, το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί επίσης από τις συνολικές επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Πότε θα δούμε τη βιωσιμότητα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε φέτος να δοθεί περισσότερος χρόνος στα κράτη μέλη να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους. Στην Πορτογαλία και τη Γαλλία, για παράδειγμα, έχει δοθεί επιπλέον χρόνος για να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το όριο 3 τοις εκατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά ο κίνδυνος είναι κατά πόσον η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.
Και παρόλο που η ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι μέτρια, στην καλύτερη περίπτωση, ο Nick Kounis, οικονομολόγος της ABN Amro, είπε ότι θα πρέπει «να στηρίξει οποιαδήποτε επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης σε όλη την Ευρώπη». Συνολικά, η ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,6 το τρέχον έτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναμένεται να επιστρέψει σε ένα έτος πλήρους ανάπτυξης το 2014.

Τι θα αφαιρέσουν οι πολιτικοί από αυτούς τους αριθμούς;

Το στρατόπεδο που υποστηρίζει τη λιτότητα, με επικεφαλής την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρεν στις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι οι σφιχτές πολιτικές τους λειτουργούν και θα προσπαθήσει να πιέσει για νέα δημοσιονομική αυστηρότητα.
Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές της αντι-λιτότητας, με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα ισχυριστούν ότι η χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων είναι η λύση στην κρίση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κύριος στόχος θα είναι να βεβαιωθούν ότι η εστίαση παραμένει στη διατήρηση του κρατικού χρέους των χωρών της Ευρωζώνης υπό έλεγχο. Κάθε αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να χαλαρώσει τα πρόσφατα κέρδη της ανάπτυξης. Ένα μεγάλο μέρος από το μέλλον της ευρωζώνης, ωστόσο, θα στηριχτεί στους ώμους του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος θα πρέπει να διαχειριστεί τις προσδοκίες των αγορών για μια πιθανή κίνηση νομισματικής σύσφιξης, όπως σχολιάζει ο Kounis της ABN Amro. «Τα σημάδια μιας σύσφιξης θα βλάψουν την ανάκαμψη. . . που χρειάζεται για να καθησυχάσουν οι αγορές, ώστε να προχωρήσουν με τον πιο σαφή δυνατό τρόπο» είπε.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/bb00d8e4-04fc-11e3-9e71-00144feab7de.html#axzz2bsebBGDi

Keywords
Τυχαία Θέματα