Τι κοινό έχει το ΚΙΝΑΛ με τον Μάη του ’68; Την αντιγραφή της αφίσας που προκάλεσε σάλο

Στην τέχνη όλοι συμφωνούν ότι παρθενογένεση δεν υπάρχει και μάλλον υπέρ αυτής της άποψης ήταν και ο εμπνευστής της αφίσας του ΚΙΝΑΛ που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αποσύρθηκε.

Αρχικά η αφίσα, σε μαύρο-κόκκινο φόντο, έδειχνε ένα εργοστάσιο, όπου η καμινάδα κατέληγε σε μια γροθιά, συνοδευόμενη από το σύνθημα: «Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι μέσα και έξω από τη Βουλή».

Αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν ότι θύμιζε περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ ή οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής

Αριστεράς.

Στο Κίνημα Αλλαγής έλαβαν άμεσα το μήνυμα και τα σχόλια των χρηστών των social media και προχώρησαν στην αντικατάσταση της αφίσας. Τη δεύτερη φορά, το φόντο «επέστρεψε» στο παραδοσιακό πράσινο χρώμα, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Ψάχνοντας όμως λίγο περισσότερο βρήκαμε την πραγματική πηγή έμπνευσης του δημιουργού της συγκεκριμένης αφίσας. Θα πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στον Μάη του’68 όπου στην Γαλλία το Atelier Populaire: ένα λαϊκό εργαστήριο αποτελούμενο από μαθητές και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά και εξωσχολικούς καλλιτέχνες δημιούργησε το πρώτο πόστερ της γαλλικής επανάστασης.

Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει οι αφίσες είναι πανομοιότυπες και για την ιστορία όπως αναφέρει τοdoctv.grγια την πρωτότυπη αφίσα: «πολύ γρήγορα, το ένα πόστερ έγινε πολλά. Και η ενθάρρυνση των διαδηλωτών μεγάλωσε μαζί τους. Οι αφίσες του Atelier Populaire σχεδιάστηκαν ανώνυμα και διανεμήθηκαν δωρεάν. «Έντυσαν» διαδηλώσεις, οδοφράγματα και τοίχους σε όλη τη Γαλλία».

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα