Τι κάνει ένας βρετανός ακροδεξιός στην Αθήνα;

Την επίσκεψη του ακροδεξιού ηγέτη του British National Party, Νικ Γκρίφιν, σχολιάζει σε άρθρο του ο Independent. «Οι Έλληνες έχουν υπομείνει χρόνια αυξανόμενης ανεργίας, τεράστιων δημοσίων περικοπών και ό,τι άλλο σχετίζεται με μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες υφέσεις, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε την Παρασκευή, όταν ο Νικ Γκρίφιν εμφανίστηκε στην Αθήνα, με την υπόσχεση

ενός ακροδεξιού συνασπισμού στην Ευρώπη» γράφει η εφημερίδα.

Ο Γκρίφιν ήταν προσκεκλημένος της Χρυσής Αυγής. Όπως είπε, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός πενταμελούς ακροδεξιού σχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες ευελπιστεί ότι θα τα πάνε καλά. Μαζί με τη Χρυσή Αυγή, ο Γκρίφιν κατονόμασε και το ουγγρικό Jobbik ως ένα κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί. Ο Γκρίφιν είπε ότι τα κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά από πολιτικές, όπως η μετανάστευση από χώρες του Τρίτου Κόσμου και η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει μια κοινή δέσμη βασικών αξιών: η αντίθεση στη μαζική μετανάστευση από τον Τρίτο Κόσμο, η υπεράσπιση των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών, η τελική διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συντομότερο δυνατόν και η αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση», είπε στον Independent. «Σε ένα βαθμό είμαι ο ηγέτης, αλλά το Jobbik παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο επίσης. Το Jobbik θα αναλάβει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ εγώ την Δυτική και Νότια Ευρώπη. Είναι μια κοινή προσπάθεια».
Ο Γκρίφιν, ο οποίος δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως νεοναζιστικό κόμμα, προσκλήθηκε στην Αθήνα για να δείξει την υποστήριξή του στο κόμμα, καθώς ανακοίνωσε τα σχέδιά του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την «πολιτική συνωμοσία» εναντίον της.
Κάνοντας δριμεία επίθεση εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει, ο Γκρίφιν είπε ότι οι αρχές είχαν οργάνωσαν μια «πολυεπίπεδη επίθεση» κατά του δικαιώματος του ελληνικού λαού να «επιλέξει ή να απορρίψει» ένα ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα.
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, εάν πραγματοποιηθούν τώρα εκλογές» γράφει ο Independent. «Όμως, παρά το ότι έχασε την υποστήριξη στα τρία κόμματα και είδε την συρρίκνωση των εδρών του σε 153, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεν θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το 2015. Παραδέχθηκε ότι μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να αντιδρούν σε αυτό το ακραίο πρόγραμμα λιτότητας που πέρασε και θα στρέφονται σε κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή, αλλά είπε ότι η ολοκλήρωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη ήταν οι καλύτερες λύσεις».

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/just-what-greece-didnt-need-bnp-leader-nick-griffin-seeks-golden-dawn-alliance-9052662.html

Keywords
Τυχαία Θέματα