Τι είναι χειρότερο από έναν αστεροειδή που χτυπά τη Γη;

Φανταστείτε τον Μπρους Γουίλις, στο τέλος του «Αρμαγεδδώνα», να ιππεύει έναν αστεροειδή που συνδέεται με τη Γη, με δυναμίτη, και να ετοιμάζεται να σώσει τον πλανήτη. Γυρίζει, και βλέπει έναν ακόμα αστεροειδή, που επίσης κατευθύνεται προς τη Γη. Χωρίς εκρηκτικά. Ακούγεται απίθανο, ακόμη και για τα πρότυπα του Χόλιγουντ, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων ένα τέτοιο διπλό χτύπημα συγκλόνισε τη Γη πριν από 458 εκατομμύρια χρόνια.

Ο δρ Jens Ormo και η ομάδα του από το Κέντρο Αστροβιολογίας της Μαδρίτης, ανέλυσαν μικροσκοπικά απολιθώματα σε δύο γειτονικούς κρατήρες

στη Σουηδία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο κρατήρες σχηματίστηκαν όταν ένα ζεύγος αστεροειδών έπεσε ταυτόχρονα κάποια στιγμή κατά την Ορδοβίκια γεωλογική περίοδο. Η περιοχή στη Σουηδία είναι μία από τις πολλές όπου θεωρείται ότι έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, ενώ άλλοι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αν και οι δύο κρατήρες μπορεί να φαίνονται σύγχρονοι, θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί με διαφορά πολλών χρόνων, καθώς οι τρέχουσες μέθοδοι χρονολόγησης αυτών των χτυπημάτων δεν είναι αρκετά ακριβείς.

Παρά το γεγονός αυτό, οι αστρονόμοι λένε ότι οι διπλοί αστεροειδείς είναι πραγματικά κάτι αρκετά κοινό και ότι σχεδόν το 15 τοις εκατό των αστεροειδών κοντά στη Γη έχουν «δίδυμο». Αυτά τα ζεύγη πιστεύεται ότι σχηματίζονται όταν ένα είδος αστεροειδή, γνωστό ως «σωρός ερειπίων», αρχίσει να γυρνά γρήγορα καθώς θερμαίνεται από τον ήλιο και τελικά ρίχνουν ένα κομμάτι βράχου που σχηματίζει ένα μικροσκοπικό φεγγάρι.

Ωστόσο, κάθε διπλός αστεροειδής που χτυπά τη Γη δεν σχηματίζει έναν διπλό κρατήρα, καθώς τα αντικείμενα είναι συχνά πολύ κοντά μεταξύ τους για να σχηματίσουν διακριτές εγκοπές. Εξαιτίας αυτού, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο το 3 τοις εκατό των κρατήρων είναι διπλοί.

Ο δρ Ormo θεωρεί ότι οι διπλοί κρατήρες στη Σουηδία, Λόκνε και Μάλινγκεν, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων μεταξύ τους, προέρχονται από ένα πιθανό διπλό πλήγμα. Παρόλα αυτά, είναι αδύνατο να το πούμε με βεβαιότητα. Ο δρ Garteh Collins, ο οποίος μελετά κρατήρες στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC: «Παρακολουθούμε τα χτυπήματα αλλά είναι αδύνατον να αποδειχθεί ότι δύο στενά διαχωρισμένοι κρατήρες σχηματίστηκαν ταυτόχρονα. Αλλά τα στοιχεία σε αυτή την περίπτωση είναι συναρπαστικά. Η εγγύτητά τους στο χώρο και οι συνεπείς χρονικές εκτιμήσεις κάνουν πολύ πιθανό ένα διπλό χτύπημα». Η έρευνα του δρ Ormo θα παρουσιαστεί στο 45ο Σεληνιακό και Πλανητικό Επιστημονικό Συνέδριο στο Woodlands του Τέξας, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση περιοδικό Meteoritics and Planetary Science.

http://www.independent.co.uk/news/science/whats-worse-than-one-asteroid-hitting-earth-scientists-identify-double-impact-crater-9201785.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα