Τι έχει ετοιμάσει ο ESM για το χρέος, τι συνδέεται με την εποπτεία

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι διευθετήσεις για το χρέος που θα ανακοινωθούν σήμερα κινούνται αυστηρά στα όρια των αποφάσεων του Μαΐου του 2016 και του Ιουνίου του 2017.

Έτσι θα υπάρξει ένα κομμάτι άμεσης/βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης, και ένα μεσοπρόθεσμης τα οποία δεν θα υπόκεινται σε όρους και προϋποθέσεις για την Ελλάδα.

Θα υπάρξει επίσης ένα "κομμάτι" διευκόλυνσης το οποίο θα υπόκειται σε όρους και προϋποθέσεις.

Τα χωρίς όρους τμήματα της διευκόλυνσης αφορούν την άμεση προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ και την επίμήκυνση η οποία διαχέεται σε ένα κομμάτι του δανείου του EFSF.

Συγκεκριμένα από τα χρήματα που θα δοθούν στο πλαίσιο της τελευταίας mega-δόσης (η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί μπορεί να αγγίξει ή να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ συνολικά), ένα μέρος θα απορροφηθεί στην άμεση προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει την πρόθεση να εξοφληθούν (με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης) οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ που αφορούν τη διετία 2019 – 2020 και οι οποίες είναι 4 δισ. ευρώ.

Η μερική προεξόφληση συνδέεται αφενός με τη διατήρηση έτσι του ΔΝΤ στην "άμεση" εποπτεία (απομένουν άλλα 7,5 δισ. ευρώ) μέχρι το 2023 και αφετέρου επειδή την ίδια διετία λήγουν άλλα 7 περίπου δισ. ευρώ από τα SMPs και ANFAs (ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες) και επιπλέον 4,7 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά. Με άλλα λόγια περί τα δέκα έξι (16) δισ. ευρώ... Η υποχρέωση αυτή είναι αρκετά υψηλή και δικαιολογεί το ύψος της mega – δόσης.

Το δεύτερο τμήμα της χωρίς όρους διευκόλυνσης για το χρέος αφορά την επιμήκυνση τμημάτων του χρέους για την μετά το 2030 περίοδο και ειδικά στα έτη που εμφανίζεται απότομη αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησής του χρέους. Ειδικά εκεί που οι εξοφλήσεις από τα τρία δάνεια (GLF – EFSF – ESM) συμπίπτουν και δημιουργούν μεγάλη πίεση μέσα στον ίδιο χρόνο. Ενα μέρος των υποχρεώσεων αυτών θα μετακυληθεί σε επόμενα έτη με μέγιστη χρονική μετάθεση έως και 7 ή 8 έτη. Ο ESM έχει ετοιμάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο το οποίο και τυπικά θα εγκριθεί στο σημερινό EWG.

Τέλος το τμήμα της διευκόλυνσης που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις αφορά τις επιστροφές των κερδών από τα Anfas - SMPs και τα οποία οι κεντρικές τράπεζες θα αποδίδουν στην Ελλάδα μέσω των οικείων ΥΠΟΙΚ σε συνάρτηση με τη συνέπεια της Ελλάδας στις συστάσεις των εποπτικών αρχών ήτοι της Κομισιόν του ΕSM και του ΔΝΤ. Οι αποδόσεις θα γίνονται με ρυθμό ενός δισ. ετησίως σε τέσσερις δόσεις.

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο των ανακοινώσεων για το χρέος. H υπόθεση της "γαλλικής πρότασης” να μετατίθεται –σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες– ως ένα μέτρο ελάφρυνσης που θα μπορούσε να υιοθετηθεί στο μέλλον, εάν και εφόσον οι εποπτικές αρχές το κρίνουν αναγκαίο. Kαι εφόσον η λειτουργία του δεν καλύπτεται μέχρι τότε από άλλα θεσμικά όργανα, όπως για παράδειγμα από τις διευρυμένες αρμοδιότητες και λειτουργίες του ESM.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα