Θέσεις Σαμαρά για μια Εθνική Πολιτική Πολιτισμού

Στη δέσμευσή του για μια Εθνική Πολιτική Πολιτισμού και στη σύσταση ενιαίου υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την ομιλία του σε ανθρώπους του Πνεύματος, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η κοινωνία έχει ανάγκη τους ανθρώπους του Πνεύματος σε κάθε εποχή, αλλιώς δεν είναι πια «κοινωνία» -δηλαδή επικοινωνία και συμβίωση ανθρώπων αλλά γίνεται «ζούγκλα» και όταν θέλεις να αλλάξεις

τα πάντα σε μια κοινωνία, θέλεις σύμμαχούς σου τους ανθρώπους του Πνεύματος, ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ.

Το υπουργείο Πολιτισμού υποβαθμίστηκε σε υπουργείο Τουρισμού, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς και στο σημείο αυτό επανέλαβε τη δέσμευσή του να εφαρμόσει Εθνική Πολιτική Πολιτισμού, ώστε να «αποκτήσουμε μόνιμους πολιτιστικούς θεσμούς», «να επέλθει αξιοκρατία και διαφάνεια».

Στη συνέχεια προχώρησε σε μια σειρά δεσμεύσεις οι οποίες θα υλοποιήσουν το όραμά του για μια Εθνική Πολιτική Πολιτισμού:

-  Θεσμική και λειτουργική ενοποίηση σε ενιαίο υπουργείο, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

- Δημιουργία πολιτιστικού πάρκου στην περιοχή του Πολυτεχνείου, της οδού Τοσίτσα, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του πρώην ξενοδοχείου Ακροπόλ. Με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής αυτής, την πολιτιστική της αξιοποίηση και την σωτηρία των ιστορικών αυτών κτιρίων. Αυτό θα γίνει με κονδύλια από Χορηγίες και από το ΕΣΠΑ.

- Ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος σε πανελλαδική δικτύωση, όλων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των ανθρώπινων, των οικονομικών και άλλων πόρων του Υπουργείου

–   Το  Υπουργείο  Πολιτισμού  θα  μετατραπεί  σε  Κιβωτό των καλλιτεχνών. Για να αποκατασταθεί πια η επικοινωνία της πολιτικής και των δημιουργών

- Θα επαναφέρει και θα στηρίξει πραγματικά το θεσμό της χορηγίας. Θα υπάρξουν σοβαρά και πραγματικά κίνητρα σε όσους θέλουν να προσφέρουν και να επενδύσουν στους Έλληνες δημιουργούς

 –   Θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί  πόροι. Η απορρόφηση θα γίνεται στο εξής με κεντρικό έλεγχο. Για να παρακαμφθεί η απίστευτη γραφειοκρατία. Και θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει διαθέσιμο προς άξιους Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες.

–   Η Ελληνική Γλώσσα θα γίνει η γλώσσα μας το κύριο εργαλείο στην Εκπαίδευση. Αλλά και το πρωτεύον όργανο έκφρασης των Ελλήνων δημιουργών. Αυτή κράτησε και κρατάει την συνέχεια του Ελληνισμού, στους φωτεινούς αλλά και στους σκοτεινούς αιώνες της ύπαρξής μας. Με αυτή μπορούμε να αποδείξουμε και να καταφέρουμε οτιδήποτε. Πρέπει να τη ζωντανέψουμε στα σχολειά και στην καθημερινότητά μας. 67% των λογίων λέξεων σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και 75% των επιστημονικών όρων σε όλους σχεδόν τους κλάδους της σύγχρονης επιστήμης έχουν ελληνικές ρίζες. Το μοναδικό αυτό πλούτο, εμείς οι ίδιοι τον έχουμε παραμελήσει. Δεν μπορεί να παιδιά μας να μη μπορούν να διαβάσουν Παπαδιαμάντη…

- Τα Μουσεία θα

Keywords
Τυχαία Θέματα