Η ατζέντα των σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑ

Πρόσφατα, οι ηγέτες περισσοτέρων από 50 κράτη και διεθνείς Οργανισμούς συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, στη σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια. Ηταν η τελευταία φορά που ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ συναντήθηκε με τον Μπάρακ Ομπάμα, την ιδιότητα του προέδρου της Ρωσίας.

Οι Μεντβέντιεφ και Ομπάμα χρειάστηκαν λίγο παραπάνω από μία ώρα για να κάνουν μια ανασκόπηση των τριών ετών της «επανεκκίνησης» στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να αναφερθούν στο μέλλον του διμερούς διαλόγου. Παρά το γεγονός ότι τον Μάϊο ο Ρώσος ηγέτης θα αποχωρήσει από τον προεδρικό

θώκο, επιθυμεί να συνεχιστούν οι συναντήσεις με τον «φίλο» του, όπως τον αποκαλεί, Ομπάμα. Ο Μεντβέντιεφ προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να έρθει φέτος στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό το κάνει και εξ ονόματος του εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ομπάμα αποδέχθηκε την πρόσκληση, αλλά εξήγησε ότι δεν θα είναι σε θέση να μεταβεί στη Ρωσία έως το τέλος του έτους, διότι το Νοέμβριο θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ οι προεδρικές εκλογές.

«Ήταν τα τρία καλύτερα χρόνια στην ιστορία των σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε με βεβαιότητα ο αρχηγός του ρωσικού κράτους. Η συγκεκριμένη εκτίμηση προκύπτει από τα αποτελέσματα της λεγόμενης «επανεκκίνησης», την οποία επεδίωξαν οι Μεντβέντιεφ και Ομπάμα στην αρχή –κιόλας- της προεδρικής τους θητείας. «Ηταν εξαιρετικά ωφέλιμα όσα κάναμε, ξεκινώντας από τη συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων και ολοκληρώνοντας τη συνεργασία μας πάνω σε πιο ευαίσθητα θέματα», υποστήριξε ο Μεντβέντιεφ.

Την επόμενη φορά που θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών, θα είναι μετά το μέσον Μαΐου στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G8 στις ΗΠΑ. Μόνο που τη Ρωσία στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον φυσικά αυτός επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Η αλλαγή στη ρωσική ηγεσία δεν θα επιδράσει καθόλου στην ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων. Αλλωστε, οι εταίροι μπορεί να αλλάζουν, αλλά ο συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι απαραίτητος ανεξάρτητα από τις αλλαγές αυτές.

Αντιπυραυλική «ασπίδα»

Το πιο σημαντικό θέμα της ατζέντας στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα παραμείνει η εγκατάσταση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Η Μόσχα απαιτεί σαφείς εγγυήσεις ότι το σύστημα δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, η δε Ουάσιγκτον ζητά να γίνει πιστευτός ο λόγος της. Αν και ο συμβιβασμός δεν έχει επιτευχθεί, οι δύο πλευρές δεν αποκλείουν τον διάλογο.

«Φυσικά και επιμένουμε στις θέσεις μας, αλλά ο διάλογος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι όχι μόνο εφικτός, αλλά και αναγκαίος», ήταν το συμπέρασμα του Ντμίτρι Μεντβέντιεφ μετά τη νέα συνομιλία με τον Ομπάμα. «Και για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, διαθέτουμε ακόμη το χρόνο για να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη απόφαση». Από την πλευρά του ο Ομπάμα τόνισε πως Ρωσία και ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε σειρά ζητημάτων. «Έφτασε ο καιρός που οι ομάδες των ειδικών μας θα ξεκινήσου

Keywords
Τυχαία Θέματα