Θεματοφύλακας των θεσμών απέναντι στη λαίλαπα του Τσίπρα ο Παυλόπουλος

12:03 7/8/2017 - Πηγή: Antinews

Πριν από μερικές εβδομάδες το Antinews τόλμησε να εκφράσει την άποψη ότι η μόνη λύση για να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση ήταν και είναι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όχι και τόσο… θεσμική πρόταση αλλά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κουρέλι τους θεσμούς ασφαλώς και αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της πατρίδας.

Τότε έπεσαν να μας… φάνε τα όρνια, κυρίως από τα δεξιά, κυρίως τα… καραμανλικά

όρνια που νομίζουν ότι θα είναι μια ζωή μήνας του μέλιτος με την κυβέρνηση και τον Τσίπρα. Αν όμως, ισχύει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθερία του Τύπου τότε να που η παραίτηση μπορεί να παίξει το ρόλο του καταλύτη πολύ σοβαρών πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκαθαρίσει στον Πρωθυπουργό πως θα παραιτηθεί, σε περίπτωση Grexit.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως θορυβημένος την παραμονή του δημοψηφίσματος, διότι η τυχόν πραγματοποίηση της προεδρικής απειλής, είτε επειδή θα δεχόταν τις προτάσεις Βαρουφάκη είτε θα τον ανάγκαζε το αποτέλεσμα της ανερμάτιστης προσφυγής στον λαό, θα είχε τρεις πολύ σοβαρές συνέπειες:

(α) τη δημιουργία μείζονος πολιτικού προβλήματος, αφού θα ήταν πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που θα συνέβαινε μία ευθεία σύγκρουση μεταξύ του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα και του επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας

(β) υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος να οδηγηθούμε σε εκλογές εφόσον υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να επαναλαμβανόταν το προηγούμενο με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, όταν η Βουλή δεν κατόρθωσε να εκλέξει Πρόεδρο. Ο κ. Τσίπρας είχε κάθε λόγο να φοβάται ότι η Νέα Δημοκρατία, που από τότε προκαλούσε τον κ. Τσίπρα να προσφύγει στις κάλπες, δεν επρόκειτο να συναινέσει σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα. Επιπλέον, έχοντας προηγηθεί νέο μνημόνιο και σκληρά μέτρα, οι εκλογικές συνθήκες στην κοινωνία θα ήταν τελείως διαφορετικές από εκείνες των δύο προηγούμενων αναμετρήσεων, στις οποίες είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

(γ) στην περίπτωση κατά την οποία τελικώς θα παραιτείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε στο διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου και πάντως και στην περίπτωση που η Βουλή δεν θα κατόρθωνε να εκλέξει νέο -όπως προαναφέρθηκε- και οδηγούμαστε σε εκλογές, τον παραιτηθέντα Πρόεδρο θα αντικαθιστούσε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σήμαινε αυτό.

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε «να πετάξει στα σκουπίδια» την προηγούμενη «ηρωική γραμμή», διότι γνώριζε ότι αν προχωρούσε σε πολιτική υλοποίηση του «όχι», τότε, πριν απ’ όλα θα βρισκόταν στην εσωτερική πολιτική σκηνή μπροστά σε μια πραγματικότητα που θα τον «τσάκιζε»: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον είχε ξεκάθαρα προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του, αρνούμενος να κατέχει το ύπατο αξίωμά του σε μία Ελλάδα εκτός Ευρώπης.

Ο Τσίπρας λοιπόν έκανε τη στροφή φοβούμενος το Γουδή και την ακυβερνησία της χώρας. Άλλωστε, τόσο τα κόμματα όσο και κορυφαίοι πολιτικοί αλλά και ο Γ. Στουρνάρας τον προειδοποιούσαν τότε πως αν πήγαινε σε Grexit θα είχαμε νέα Μικρασιατική Καταστροφή.

Όμως, έχει σημασία η απειλή του Πρ. Παυλόπουλου, όχι γιατί θέλουμε να τον ηρωοποιήσουμε αλλά γιατί αποδεικνύει πως η παρέμβασή του σε κρίσιμες καταστάσεις και το χαρτί της παραίτησης είναι κορυφαίο όπλο απέναντι στους τρελούς.

Αν π.χ. ο Τσίπρας και η παρέα του θελήσουν να παίξουν ξανά με το Σύνταγμα και φέρουν έστω κι ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα, παράλληλα με την κάλπη για εθνικές εκλογές, τότε ο κ.Παυλόπουλος πρέπει να ξαναχρησιμοποιήσει το όπλο του. Ακούγεται ότι στο τραπέζι του Μαξίμου έχει πέσει πρόταση για ένα δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα που η κυβέρνηση θα κέρδιζε πανηγυρικά. Για σκεφτείτε μια κάλπη να βγάζει 40% τη ΝΔ και κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και μια άλλη να δίνει 80% στην πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα. Μέχρι και να μη νομιμοποιούσε το αποτέλεσμα των εκλογών θα έφτανε ο Τσίπρας. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα και να αλλάξει κάτι. Ο ίδιος ο Παυλόπουλος είχε γνωμοδοτήσει επ’ αυτού το 2011 όταν και ο Παπανδρέου είχε πετάξει μια τέτοια ρουκέτα. Έτσι και τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να αποδεχθεί καμιά τέτοια αθλιότητα. Ούτε να υπογράψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι αν επιμείνει η κυβέρνηση (έστω και συμβουλευτικά) να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Παυλόπουλος μπορεί να παίξει το ρόλο του θεματοφύλακα των θεσμών απέναντι στη λαίλαπα του Τσίπρα και της παρέας του.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα