«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ»

Με τις αποφάσεις της περασμένης Τρίτης για την Ελλάδα αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε αδιάσπαστη την ευρωζώνη και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε χθες ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος παρουσίασε οδικό χάρτη για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης με ξεχωριστό προϋπολογισμό (της ευρωζώνης) με κίνητρα για τα κράτη μέλη, αλλά και ευρωομόλογα.

Ο πρόεδρος της

Κομισιόν δημοσιοποιώντας το έγγραφο για μια «βαθιά ΟΝΕ» μαζί με τον αντιπρόεδρο Ολι Ρεν και τον επίτροπο για την εσωτερική αγορά και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα προκειμένου να καταδείξει το βαθμό αποφασιστικότητας και την προσήλωση των Ευρωπαίων ηγετών στην ευρωζώνη.

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση που λήφθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι άλλη μια απόδειξη ότι όταν λέμε ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να διασπαστεί το εννοούμε. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε «σημαντικό σταθμό» την απόφαση για την Ελλάδα και σαφή δέσμευση των εταίρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 110% το 2022 με ενδιάμεσο σταθμό το 124% του ΑΕΠ το 2020. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι η ευρωζώνη κάνει αυτά που λέει και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η ΟΝΕ δρόμος χωρίς επιστροφή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι διαψεύσαμε όσους έλεγαν ότι δεν λαμβάνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται.

Το έγγραφο για τη «βαθιά ΟΝΕ», που παρουσίασε ο κ. Μπαρόζο ως συνεισφορά της Κομισιόν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (13-14 Δεκεμβρίου), στην ουσία θα ενισχύσει την Ε.Ε. των δύο ταχυτήτων, με τις χώρες της ευρωζώνης να τρέχουν προς την οικονομική ενοποίηση και τις υπόλοιπες να είναι σταματημένες.

Και μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν να επιχείρησε να καθησυχάσει τις χώρες που δεν μετέχουν στο ευρώ, ωστόσο είναι προφανές ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, κυρίως από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας, όπου το κίνημα της εξόδου από την Ε.Ε. κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Το σχέδιο της Επιτροπής για την επόμενη μέρα της ΟΝΕ καταγράφει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Καθορίζει τι μπορεί να γίνει με βάση το δευτερογενές δίκαιο, δηλαδή χωρίς αλλαγή της Συνθήκης, και τι θα πρέπει να γίνει με τροποποίηση της Συνθήκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, οι προτάσεις αυτές συνδυάζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αλληλεγγύη, γιατί αυτή είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (6-18 μήνες), η Κομισιόν προτείνει τη σύσταση ενός κοινού ταμείου των χωρών της ευρωζώνης εντός του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά ξεχωριστό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών. Το ταμείο θα δίνει οικονομικά κίνητρα στις χώρες της ευρωζώνης να υλοποιήσουν μέτρα προς τις δύο παραπάνω κατευθύ

Keywords
Τυχαία Θέματα