Κόκκινο έχει ‘’χτυπήσει’’ η Ανεργία στα Χανιά & Νέοι χωρίς μέλλον...



(Γράφει η Γιόλαντα Γιανκούλα)Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στο Νομό Χανίων. Η μάστιγα της ανεργίας ολοένα και αυξάνεται καθημερινά με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να αυξάνεται σε όλη την χώρα με θεματικό ρυθμό. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ποσοστό ανεργίας στα Χανιά έχει αγγίξει το 25%σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΑΕΔ Χανίων, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό και ανησυχητικό....Ενώ το 2011
την χρονιά που μας πέρασε το ποσοστό ανεργίας στην πόλη των Χανίων ανήλθε στο 20%, πράγμα που σημαίνει πως η ανεργία δεν έχει σταματημό και ολοένα και αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Δημήτρης Κορναράκης «Η ανεργία δεν έχει σταματημό, αλλά συνεχίζεται ακάθεκτη.
Θεωρούμε ότι θα περάσει το 25% στα Χανιά μέχρι το τέλος του χρόνου». Ο ίδιος αποδίδει το υψηλό αυτό ποσοστό της ανεργίας στα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην χώρα μας και στην οικονομικής κρίσης που έχει ανέλθει αυτόν τον καιρό η Ελλάδα.
Η οικονομική κρίση και κατά συνέπεια η φτώχεια που βιώνουμε έχει ‘’γονατίσει’’ τους Χανίωτες που καθημερινά προσπαθούν να επιβιώσουν ,καθώς η εύρεση εργασίας είναι πολύ δύσκολη. Δουλείες δεν υπάρχουν, τα μαγαζιά στα Χανιά βάζουν λουκέτο, εκατοντάδες επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν ή απολύουν υπαλλήλους καθώς αδυνατούν να τους πληρώσουν.
Η ζωή έχει γίνει δύσκολη και μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που με τα βίας τα βγάζουν πέρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, είναι νέοι. Με προσόντα, σπουδές και κάποτε με φιλοδοξίες, το αύριο αυτού του τόπου, αυτοί που την ‘’πληρώνουν’’ και μένουν στο περιθώριο χωρίς να κάνουν όνειρα και να έχουν πλέον ελπίδες για το μέλλον τους. Χιλιάδες είναι οι νέοι στην χώρα μας που ψάχνουν για μια θέση εργασίας και περισσότεροι ακόμα οι πτυχιούχοι άνεργοι οι οποίοι καθημερινά ‘’χτυπούν’’ πόρτες χωρίς ανταπόκριση.
Όπως μας είπε και η Κατερίνα Παντινάκη Τελειόφοιτη Τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ, «Η κατάσταση στην χώρα μας είναι τραγική, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, ο κόσμος πεινάει, εγώ θα τελειώσω την σχολή μου σε λίγο καιρό δεν θα έχω δουλειά δεν θα έχω μέλλον γιατί δεν υπάρχει τίποτα, δεν ξέρω τι θα γίνει, μακάρι τα πράγματα να αλλάξουν».
Πολλοί όμως είναι και οι νέοι που βλέπουν το εξωτερικό ως μοναδική λύση καθώς η Ελλάδα δεν έχει πλέον να τους προσφέρει τίποτα. Μεγάλο είναι και το ποσοστό των νέων που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή.
Όπως μας λέει η Θεοδώρα Γιακουμάκη Πτυχιούχος Πληροφορικής,« Είμαι άνεργη εδώ και καιρό προσπαθώ να βρω δουλειά στο αντικείμενό μου και δεν υπάρχει τίποτα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα ή ανεργία όλο και αυξάνεται και πολλοί είναι οι νέοι που δεν βρίσκουν δουλειά. Οι περισσότεροι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό το σκέφτομαι και εγώ ίσως είναι μια λύση».
Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Κάθε φορά χειρότερες. Οι προοπτικές αρνητικές. Η ύφεση όχι μόνον δεν θα αρχίσει να ανακόπτεται, αλλά αντίθετα θα πρέπει
Keywords
Τυχαία Θέματα