Θα γίνει κόμμα το ακροδεξιό γερμανικό κίνημα Pegida;

Μια μαζική πανευρωπαϊκή διαδήλωση έχει προγραμματιστεί σε τουλάχιστον επτά πόλεις, για τις 6 Φεβρουαρίου.

Από το Άμστερνταμ και το Μπέρμιγχαμ ως τη Βαρσοβία, το Pegida έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτό. Τώρα γίνεται λόγος για την εξάπλωση των διαδηλώσεων του Pegida σε όλη την Ευρώπη. Θα μπορούσε η γερμανική ακροδεξιά ομάδα, η οποία ξεκίνησε με εβδομαδιαίες διαδηλώσεις κατά των μεταναστών στη Δρέσδη το περασμένο έτος,

να γίνει ένα νομιμοποιημένο πολιτικό κόμμα σε ολόκληρη την ήπειρο;

Η ομάδα των 350 οπαδών του Pegida που διαδήλωσε κατά του εξισλαμισμού της Ευρώπης στην Αμβέρσα πριν από λίγες ημέρες ήταν μάλλον αυτόνομη, αλλά ο ηγέτης του Pegida Λουτς Μπάχμαν πιστεύει ότι ήταν μια ακόμα στρατηγική επιτυχία. Μετά από πρόσκληση της άκρας δεξιάς και του αυτονομιστικού κόμματος Φλαμανδικό Συμφέρον, ο Μπάχμαν ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της Αμβέρσας.

Πράγματι, ο Μπάχμαν χαίρει σεβασμού μεταξύ των εθνικιστών από τη βελγική ακτή της Βόρειας Θάλασσας για τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που προσελκύουν έως και 20.000 ανθρώπους στη Δρέσδη. Ο Εντουιν Βάγκενσβελντ, γνωστός στους γερμανούς υποστηρικτές του Pegida ως "ο Ολλανδός Εντ", ήταν επίσης παρών. Η γεννημένος στην Ολλανδία Βάγκενσβελντ ζει στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια, είναι τακτικός στις συνεδριάσεις του Pegida και έχει ιδρύσει το ολλανδικό Pegida με βάση το γερμανικό μοντέλο.

Οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι έχουν υιοθετήσει ακόμη και το γερμανικό όνομα Pegida. Επομένως, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ένα καθαρά γερμανικό φαινόμενο. Το Pegida έχει γίνει το γερμανικό εξαγωγικό προϊόν της εθνικιστικής αντιδραστικής στάσης για όλους εκείνους που αισθάνονται ότι τα καθιερωμένα κόμματα δεν τους αντιπροσωπεύουν πλέον.

Οι ηγέτες του Pegida είναι ικανοποιημένοι από τις όλο και πιο συχνές ερωτήσεις από άλλα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα το "εμπορικό σήμα" του Pegida εμφανίζεται στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Βρετανία. Από εκεί και πέρα, το κίνημα Pegida έχει επίσης καλές επαφές με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, με τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές του UKIP, την ιταλική Λέγκα του Βορρά και τα εθνικιστικά κόμματα στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο υποστηρικτής του Pegida Γκετς Κούμπιτσχεκ είναι ο βασικός σύνδεσμος του Μπάχμαν με ομάδες άλλων χωρών. Είναι επίσης ο συν-ιδρυτής του αμφιλεγόμενου Ινστιτούτου για την κρατική πολιτική (IFS), το οποίο φιλοξένησε πρόσφατα μια παρουσίαση σχετικά με τη θεωρία της εξέλιξης για "διαφορετικές αναπαραγωγικές στρατηγικές" των Αφρικανών και των Ευρωπαίων.

Ιδιαίτερα δημοφιλές στην Πράγα

Ο Κούμπιτσχεκ είναι επίσης συντάκτης του εθνικιστικού συντηρητικού περιοδικού "Απόσχιση" και εκπροσώπησε το Pegida σε μια σύνοδο της Λέγκας του Βορρά στη Ρώμη το περασμένο έτος. Το Pegida θέλει να αποδείξει την αύξηση της δύναμής του με μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη στις 6 Φεβρουαρίου. Η κύρια διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις να έχουν στη Βαρσοβία, το Ταλίν, την Πράγα, την Μπρατισλάβα, το Άμστερνταμ και το Μπέρμιγχαμ.

Η Τατιάνα Φέστερλινγκ, από το οργανωτικό γραφείο του Pegida, μιλά για μια "πανευρωπαϊκή διαδήλωση του Pegida". Πρόσθεσε ότι οι διάφορες διαδηλώσεις θα συνδεθούν μέσω live streams. Οι διαδηλώσεις του επόμενου μήνα σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν ως στόχο να καταδείξουν τη δύναμη του κινήματος ενάντια σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο που χάνει γρήγορα την εμπιστοσύνη του λαού - και για το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ειδικότερα θεωρείται υπεύθυνη.

Οι τελικές προετοιμασίες για το συλλαλητήριο θα συζητηθούν το Σάββατο στη Πράγα. Ο Μάρεκ Κέρνοχ του τσεχικού λαϊκιστικού δεξιού κόμματος Αυγή θα είναι παρών, όπως επίσης και εκπρόσωποι της τσέχικης ομάδας Συνασπισμός εναντίον του Ισλάμ. Ο Τόμι Ρόμπινσον, ιδρυτής της αγγλικής Defence League (EDL), θα είναι εκεί επίσης. Οι εθνικιστές και οι επικριτές του Ισλάμ δεν χρειάζεται να κρύβονται στην Πράγα, καθώς το Pegida έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτό στην Τσεχική Δημοκρατία.

"Είχαμε πολλούς οπαδούς από την αρχή", λέει η Φέστερλινγκ, η οποία έλαβε σχεδόν το 10% των ψήφων κατά την πρώτη καταμέτρηση του περασμένου έτους στις τοπικές εκλογές στη Δρέσδη. "Βασικά θεωρούμαστε εθνικοί ήρωες στην Πράγα". Η Φέστερλινγκ, η οποία θα εκπροσωπήσει το Pegida στον Ακαδημαϊκό χορό που διεξάγει το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας, λέει ότι η ομάδα εκτιμά τις "σχέσεις καλής γειτονίας" και έχει δεσμευτεί για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου Pegida που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πολιτικής των Βρυξελλών και του ενιαίου νομίσματος.

Παρά την εξάπλωσή του και σε άλλες χώρες, όμως, το Pegida δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβαρύνει την εθνική πολιτική της Γερμανίας, όπου γεννήθηκε. Με αυτό κατά νου, ο Μπάχαμν είναι επίσης απασχολημένος με το να επεξεργάζεται την ίδρυση ενός δικού του πολιτικού κόμματος.

worldcrunch.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα