Θα είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ;

22:25 4/1/2017 - Πηγή: Antinews

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του 2017 προτίθεται να περιοδεύσει στις ΗΠΑ και να έρθει σε επαφή με κάθε λογής ανθρώπους, κάτι που πολλοί έσπευσαν να συνδυάσουν με τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Το αφεντικό του Facebook, που κάθε νέο χρόνο δεσμεύεται να κάνει κάτι καινούριο (στο παρελθόν έχει υποσχεθεί να μάθει κινέζικα, ή να δημιουργήσει έναν εικονικό οικιακό βοηθό) ανακοίνωσε φέτος ότι ως το τέλος του 2017 προτίθεται

να επισκεφθεί όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και να έλθει σε επαφή με ανθρώπους κάθε τάξης και επαγγέλματος, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές σε πολλές Πολιτείες.

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι το ταξίδι του στις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει στάσεις σε μικρές πόλεις και πανεπιστήμια, ταξίδια με τη γυναίκα του Πρισίλα Τσαν, επισκέψεις σε γραφεία της εταιρείας του, συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, καθώς και ταξίδια σε κέντρα αναψυχής και διασκέδασης. Τόνισε μάλιστα ότι θα καλέσει κι άλλους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην προσπάθειά του. "Μετά από μια ταραγμένη χρονιά, ελπίζω να μπορέσω να μιλήσω με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για το πώς ζουν, τη δουλειά τους και τις σκέψεις τους για το μέλλον", δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ στην κοινότητα του Facebook που έχει πλέον 1,79 δις μέλη. "Βρισκόμαστε σε μια καμπή της ιστορίας. Για δεκαετίες η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση μας έκαναν πιο παραγωγικούς και πιο συνδεδεμένους. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους η ζωή έγινε πιο δύσκολη και αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση διαχωρισμού απ’ όσο έχω νοιώσει στη ζωή μου. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αλλάξουμε το παιχνίδι, ώστε να δουλεύει για όλους".

Είναι η τελευταία σε μια σειρά από κινήσεις που υποδηλώνουν την πρόθεση του Ζούκερμπεργκ να ακολουθήσει πολιτική καριέρα. Στις αρχές Δεκεμβρίου, μια δικαστική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε αποκάλυψε ότι ο Ζούκερμπεργκ και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του είχαν συζητήσει το πώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πολιτική καριέρα, διατηρώντας τον έλεγχο του Facebook.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η δήλωση του Ζούκερμπεργκ φανερώνει τις προθέσεις του, σε αντίθεση μάλιστα με το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το κύμα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Σημειώνουν επίσης την ηχηρή απουσία του στη συνάντηση των 13 ηγετικών στελεχών από τον χώρο της τεχνολογίας με τον Τραμπ μετά την εκλογή του.

Όσο για το τι είδους ηγέτης θα ήταν ο Ζούκερμπεργκ; "Ακούω φοβισμένες φωνές που ζητούν την κατασκευή τοίχων και την απομάκρυνση ανθρώπων, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως 'οι άλλοι'. Μιλούν για το 'κλείδωμα' της ελεύθερης έκφρασης, για την επιβράδυνση της μετανάστευσης, για τον περιορισμό του εμπορίου, και σε ορισμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, ακόμη και την διακοπή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Χρειάζεται θάρρος για να επιλέξεις την ελπίδα έναντι του φόβου" δήλωσε κατά την τελευταία προεκλογική εκστρατεία. Πάντως έχει κάνει δωρεές και στους Ρεπουμπλικάνους και στους Δημοκρατικούς. Έχει προωθήσει το FWD.us, ένα λόμπι το οποίο επικεντρώνεται στην μετανάστευση εργατών με εξειδίκευση και βοηθά τους παράνομους μετανάστες να πάρουν υπηκοότητα. Υποστηρίζει τους γάμους των γκέι και τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Σίγουρα θα έχει καλές σχέσεις με την Κίνα, αφού η σύζυγός του είναι κινεζικής καταγωγής.

Τώρα, που η εμπειρία πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο για την προεδρία, ο δρόμος φαίνεται ανοιχτός…

telegraph.co.uk, theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα