Θα χρειαστεί δεύτερος κύκλος συζητήσεων για την δόση

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί και δεύτερος κύκλος συζητήσεων για να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε τις «πελώριες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα». Εξήγησε, ωστόσο, ότι ο λόγος για τον οποίο θα χρειαστεί και δεύτερος κύκλος συζητήσεων είναι ότι ως τις 12 Νοεμβρίου που θα γίνει το Eurogroup, κατά

πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να ληφθούν συνολικές αποφάσεις. Ακόμα και αν όλα τα έγγραφα είναι έτοιμα ως την ερχόμενη Δευτέρα, τα κράτη -μέλη της ευρωζώνης δεν προλαβαίνουν να τα εξετάσουν, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μία έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, μετά τις 12 Νοεμβρίου, κρίνεται σχεδόν βεβαία.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι καλυμμένες, ως την καταβολή της επόμενης δόσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος του Eurogroup επεσήμανε ότι προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης είναι να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση η αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι δεσμευτική, όχι μόνο για το ΔΝΤ, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τρόικα, αλλά και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, πριν αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.
Συνεχίζοντας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η τρόικα εργάζεται πάνω στην υπόθεση διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, κάτι το οποίο απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ο αξιωματούχος του Eurogroup δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία και τεχνικά και χρηματοδοτικά. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, μετά το «κούρεμα», ανέρχεται σε 50-60 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα