Ρεκόρ δημοτικότητας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών

Όσο πιο σκληρή στο εξωτερικό, τόσο πιο δημοφιλής στο εσωτερικό: κάπως έτσι φαίνεται να λειτουργεί η δημοτικότητα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σκαρφάλωσε στα ύψη, σημειώνοντας ρεκόρ πενταετίας. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Γερμανοί στον τρόπο που η Μέρκελ  διαχειρίζεται την κρίση χρέους της ευρωζώνης αποτυπώνεται σε νέα δημοσκόπηση

του τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Η δημοσκόπηση δείχνει πτώση της δημοτικότητας του κυβερνητικού εταίρου της, των Ελεύθερων Δημοκρατών, κάτι που ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα όσον αφορά το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) προηγούνται με ποσοστό 40%, δέκα μονάδες μπροστά από το δεύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που συγκεντρώνουν 30%. Το 40% είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για την CDU από τα τέλη του 2007.

Εξίσου υψηλή είναι και η δημοτικότητα της καγκελαρίου. Αν οι Γερμανοί ψήφιζαν για καγκελάριο, κατά τον τρόπο που γίνονται προεδρικές εκλογές σε άλλες χώρες, η Μέρκελ θα κέρδιζε άνετα συγκεντρώνοντας 53% έναντι 36% για τον Πέερ Στάινμπρουκ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο του SPD για την καγκελαρία. Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση είπαν ότι η αποκάλυψη πως ο Στάινμπρουκ κέρδισε μεγάλα χρηματικά ποσά από δημόσιες ομιλίες του ενδέχεται να τον ζημιώσει ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2013. Η μεγαλύτερη απειλή για την Μέρκελ είναι η συνεχιζόμενη πτώση των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση βρίσκονται στο 4%, κάτω δηλαδή από το όριο του 5% που θα τους επέτρεπε να μπουν στη Βουλή. Αντιθέτως οι Πράσινοι έχουν ανέβει στο 14%, κερδίζοντας τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα