Θα μπορούσε ένα παράλληλο νόμισμα να σώσει την Ελλάδα;

13:55 1/6/2015 - Πηγή: Antinews

Οι καιροί της απελπισίας απαιτούν και απελπιστικά μέτρα σχολιάζει το Bloomberg, αναφερόμενο στο ενδεχόμενο να εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση ένα IOU.

Καθώς τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν, μία παράξενη ιδέα έχει αρχίσει να κάνει ολοένα και συχνότερα την εμφάνισή της: η «υιοθέτηση» ενός παράλληλου με το ευρώ νομίσματος που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας για κάθε είδους πληρωμές, από φόρους μέχρι αγορές στο σούπερ

μάρκετ.

Ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα παράλληλο νόμισμα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καταλήξουν σε αδιέξοδο, σημειώνει το δημοσίευμα. Υπάρχουν πολλές εκδοχές του σεναρίου του παράλληλου νομίσματος, που διαφέρουν μάλιστα αρκετά μεταξύ τους. Η βασική ιδέα όμως είναι μία: να αποδεσμευτούν τα ευρώ για να πληρώνονται χρέη του εξωτερικού και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, μέσω της ενίσχυσης της εγχώριας αγοράς με περισσότερο ρευστό.

Τα χρήματα αυτά θα αποτελούν ένα IOU, το οποίο θα εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να τυπώσει το νέο αυτό νόμισμα (ή να δημιουργήσει ηλεκτρονικές εγγραφές εάν επιλέξει τη λύση του ψηφιακού νομίσματος) και να το χρησιμοποιεί για τα έξοδά της, μεταξύ των οποίων και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Θεωρητικά, οι πολίτες δεν θα έχουν πρόβλημα να δεχτούν αυτά τα χρήματα επειδή θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν φόρους.

Η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει μέτρα νομισματικής τόνωσης γιατί δεν ελέγχει τα χρήματά της, κάτι που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, η χώρα δεν έχει το περιθώριο να δημιουργήσει μεγαλύτερα ελλείμματα επειδή δεν το επιτρέπουν οι πιστωτές. Είναι όμως αυτή η ιδέα εφαρμόσιμη ή αποτελεί απλά μια… πνευματική άσκηση; γράφει το άρθρο. Σύμφωνα με τον Jacob Funk Kierkegaard, ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Peterson για Διεθνή Οικονομικά Θέματα, αυτό το σενάριο δεν έχει καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί.

«Η εφαρμογή του θα εξαγρίωνε τους άλλους Ευρωπαίους και την ΕΚΤ και θα δημιουργούσε πρόσθετα πολιτικά προβλήματα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ιδέα αφελή. Θεωρεί πως οι Έλληνες θα έβλεπαν με καχυποψία το νέο νόμισμα και δεν θα το θεωρούσαν ίσο με το ευρώ. «Γνωρίζοντας τι έχει συμβεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, θα φοβόντουσαν ότι η κυβέρνηση θα τύπωνε μεγάλη ποσότητα, δημιουργώντας υπερπροσφορά που θα υποβάθμιζε την αξία του νομίσματος. Και επειδή η αρχική παραγωγή θα οδηγούσε σε μικρότερη οικονομική ανάπτυξη από αυτή που θα περίμενε η κυβέρνηση, οπωσδήποτε θα έμπαινε σε πειρασμό να τυπώσει ακόμα περισσότερο χρήμα» σχολιάζει.

Τα παράλληλα νομίσματα εισάγονται μερικές φορές σε χώρες που επιβάλουν ελέγχους κεφαλαίων –μία τέτοια περίπτωση ήταν η Κούβα. Ακόμα και οι υποστηρικτές τους όμως παραδέχονται πως έχουν προβλήματα.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα