HΠΑ: Σχεδόν 400 νεκροί από αστυνομικούς το 2015

13:55 1/6/2015 - Πηγή: Antinews

Τουλάχιστον 385 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί από πυρά αμερικανών αστυνομικών μέσα στο 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Washington Post. Το ποσοστό των θανάτων –που αντιστοιχεί σε δύο νεκρούς κατά μέσο όρο την ημέρα- είναι υπερδιπλάσιο αυτού που υπολόγισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την περασμένη δεκαετία, ένας απολογισμός που αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι ελλιπής.

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που η εφημερίδα συγκεντρώνει για κάθε θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς το 2015, καθώς

και για κάθε θάνατο αστυνομικού από πυρά την ώρα του καθήκοντος. «Ο αριθμός των πυρών των αστυνομικών δεν πρόκειται να μειωθεί, αν δεν αρχίσουμε να παρακολουθούμε με ακρίβεια αυτά τα στοιχεία», δήλωσε ο Τζιμ Μπάιρμαν, πρόεδρος του Ιδρύματος της Αστυνομίας, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής της επιβολής του νόμου. Η ανάλυση δημοσιεύεται εν μέσω μιας έντονης συζήτησης στη χώρα για τη χρήση θανάσιμης βίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, κυρίως σε βάρος των μειονοτήτων.

Στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείο Ερευνών (FBI) την περασμένη δεκαετία καταγράφουν περίπου 400 θανάσιμους πυροβολισμούς από αστυνομικούς το χρόνο ή κατά μέσο όρο 1,1 θανάτους την ημέρα. Η δημοσιοποίηση στοιχείων για περιστατικά με πυροβολισμούς από τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι προαιρετική. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων για το 2015 είναι περίπου 2,6 μέχρι την Παρασκευή. Με αυτόν το ρυθμό, η αστυνομία θα έχει σκοτώσει περίπου 1.000 ανθρώπους έως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου τα μισά από τα θύματα ήταν λευκοί, τα μισά μέλη μειονοτήτων. Ανάμεσα στα άοπλα θύματα, τα δύο τρίτα ήταν μαύροι ή ισπανόφωνοι.

Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού στις περιοχές όπου έλαβαν χώρα τα περιστατικά χρήσης θανατηφόρας βίας από αστυνομικούς, το ποσοστό των μαύρων που σκοτώθηκαν είναι τριπλάσιο του ποσοστού των λευκών ή μελών άλλων μειονοτήτων.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 16 έως 83 χρόνων. Περισσότερο από το 80% αυτών έφεραν δυνητικά θανατηφόρα αντικείμενα, κυρίως όπλα. Ενενήντα δύο θύματα αναγνωρίστηκαν ως ψυχικά ασθενείς. Σαράντα εννέα άνθρωποι δεν έφεραν όπλα, ενώ τα όπλα που κατασχέθηκαν από 13 αποδείχθηκαν ψεύτικα. Το 16% είτε είχαν πάνω τους ένα όπλο-παιχνίδι, είτε ήταν άοπλοι.

Οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν χρήση θανάσιμης βίας όταν θεωρούν ότι απειλείται η ζωή τους ή η ζωή άλλων. Σε τρεις από τις 385 περιπτώσεις που οι πυροβολισμοί ήταν θανατηφόροι, ένας αστυνομικός διώχθηκε ποινικά. Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η αστυνομία πρέπει να αρχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους θανάτους. Στο τέλος του χρόνου, η εφημερίδα θα παρουσιάσει τον πλήρη απολογισμό.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα