Θα μπορούσαν τα μανιτάρια να θεραπεύουν τον καρκίνο;

17:41 4/3/2014 - Πηγή: Antinews

Ιδού το ισχυρό μανιτάρι: ούτε φυτό ούτε ζώο, ο μυστηριώδης μύκητας είναι μια κατηγορία, ή βασίλειο, από μόνος του και έχει συναρπάσει τους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο επί αιώνες. Ενώ όμως τα μανιτάρια γίνονται μια πεντανόστιμη ομελέτα, η μαγεία τους δεν βρίσκεται στη γεύση τους, αλλά στη δυναμική τους όσον αφορά την καταπολέμηση ενός από τους μεγαλύτερους δολοφόνους μας: του καρκίνου.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η κατανάλωση μανιταριών οδηγεί σε μακροζωία. Οι σύγχρονοι επιστήμονες ερευνούν τις φαρμακευτικές ιδιότητες στους οργανισμούς. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μανιταριών στην άγρια

φύση , αλλά οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε τρεις βασικές ποικιλίες. Το Reishi, γνωστό και ως γανόδερμα, έχει χρησιμοποιηθεί στην κινεζική ιατρική εδώ και 2.000 χρόνια και πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τις πολυδιαφημισμένες αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μια ομάδα επιστημόνων συνέδεσε τη χρήση του με τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Η ομάδα, από το ερευνητικό κέντρο της Ταϊβάν Academia Sinica, διαπίστωσε ότι οι πολυσακχαρίτες F3, ένας τύπος μορίου υδατάνθρακα που βρέθηκε στα μανιτάρια reishi, μπορεί να οδηγεί τα αντισώματα να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν τα αντιγόνα που σχετίζονται με όγκους ή καρκινικά κύτταρα.

Τα μανιτάρια maitake πιστεύεται ότι έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Σε μια ανθρώπινη δοκιμή, η οποία διεξήχθη από το Κέντρο κατά του Καρκίνου Memorial Sloan - Kettering το 2009 , το maitake αποδείχθηκε ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Εργαστηριακές έρευνες in vitro του Σενσούκε Κόνο, αναπληρωτή καθηγητής ουρολογίας στο New York Medical College, διαπίστωσαν ότι οι μη τοξικές συγκεντρώσεις των «κλασμάτων» GD ή PL που βρέθηκαν στα μανιτάρια maitake, όταν συνδυαστούν με τη βιταμίνη C, όχι μόνο μειώνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης κατά 90 % σε 72 ώρες, αλλά είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην θανάτωσή τους.

Αλλά ίσως το πιο γνωστό από όλα τα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι το shiitake. Δεν είναι μόνο ένα γευστικό συστατικό, αλλά φημίζεται επίσης και για τον πολυσακχαρίτη lentinan. Πολλές έρευνες έχουν βρει ότι ο πολυσακχαρίτης θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Χαρμπίν της Κίνας το 2008, η οποία διαπίστωσε ότι το lentinan «ήταν επωφελές ως προς την αύξηση της μέσης διάρκειας επιβίωσης, της νέκρωσης του όγκου και της μείωσης του ποσοστού υποτροπής».

Το εκχύλισμα των shiitake, Active Hexose Correlated Compound (AHCC), είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής μορφή εναλλακτικής ιατρικής που χρησιμοποιείται από ασθενείς με καρκίνο στην Ιαπωνία. Το Agaricus subrufescens, ένα άλλο μανιτάρι, είναι η πρώτη. Μια μελέτη του 2011 από ερευνητές στο Τέξας διαπίστωσε ότι το AHCC μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό στην προστασία του οργανισμού από τους ιούς και τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.

Αλλά ενώ ο πολυσακχαρίτης K - ένα εκχύλισμα πρωτεΐνης που εξάγεται από τον Trametes versicolor, γνωστό και ως «ουρά γαλοπούλας» - χρησιμοποιείται ήδη για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο σε ορισμένες χώρες όπως η Ιαπωνία, η έρευνα σε όλους τους μύκητες είναι ακόμα στα σπάργανα και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές. Η δρ Kat Arney του Cancer Research UK προειδοποιεί όσον αφορά τα συμπεράσματα που βασίζονται σε στοιχεία από εργαστηριακά πειράματα. Το πρόβλημα, εξηγεί, είναι ότι πολλά πράγματα μπορούν να σκοτώσουν τα κύτταρα στο εργαστήριο και όχι μόνο τα εκχυλίσματα μανιταριών. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν θεραπείες για τον καρκίνο. Μάλιστα, η κατανάλωση πάρα πολλών μανιταριών θα μπορούσε ακόμη και να βλάψει την υγεία σας, εξαιτίας του πολύπλοκου μείγματος χημικών ουσιών του μύκητα.

Οι ισχυρισμοί Ρώσων επιστημόνων ότι το μανιτάρι chaga, ένα είδος μύκητα που φυτρώνει στα δέντρα σημύδας, μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία ασθενών με HIV, χρειάζονται προσοχή. Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Vector στη Σιβηρία δήλωσαν το 2013 ότι το chaga είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα αντιϊκό φάρμακο που θα μπορούσε να προστατεύσει από τον ιό του AIDS, καθώς και τη γρίπη και την ευλογιά. Αλλά το βρετανικό National Aids Trust παραμένει δύσπιστο. Ο Yusef Azad, διευθυντής πολιτικής του ιδρύματος, λέει ότι τέτοιες τολμηρές αξιώσεις μπορεί να δώσουν ψεύτικες ελπίδες και να αποσπάσουν την προσοχή από τα πραγματικά ζητήματα γύρω από τον ιό HIV.

Φυσικά, πολλά χρήσιμα φάρμακα προέρχονται αρχικά από φυσικά προϊόντα, όπως τα φυτά -η ασπιρίνη είναι το κλασικό παράδειγμα, ενώ το φάρμακο χημειοθεραπείας ταξόλη προέρχεται από το δέντρο τάξου. Το βασικό είναι να μάθουμε ποιες είναι οι χρήσιμες χημικές ουσίες σε αυτούς τους μύκητες, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Αλλά μέχρι να διεξαχθούν εκτενείς κλινικές δοκιμές, τα απτά οφέλη από τη χρήση φαρμακευτικών μανιταριών για την προστασία και τη θεραπεία της νόσου παραμένουν άγνωστα. Όπως το θέτει ο Arney: «Τα μανιτάρια είναι περισσότερο σαν ένα σεντούκι με θησαυρό που πρέπει να ανοίξουμε, παρά μια θεραπεία για τον καρκίνο».

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα