Οι επτά κλειδοκράτορες του Internet

17:41 4/3/2014 - Πηγή: Antinews

Το Διαδίκτυο ελέγχεται από 14 άτομα που κρατούν επτά μυστικά κλειδιά: μπορεί να ακούγεται σαν κεφάλαιο από βιβλίο του Νταν Μπράουν, αλλά είναι απολύτως αλήθεια. Τέσσερις φορές το χρόνο, από το 2010, οι επτά κλειδοκράτορες συναντιούνται για μια τελετή όπου δημιουργούν ένα νέο βασικό κλειδί, δηλαδή έναν νέο κωδικό πρόσβασης. Ο δημοσιογράφος του Guardian James Ball κατάφερε να πάρει «εισιτήριο» για μία τέτοια τελετή, που γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι άνθρωποι

που διεξάγουν την τελετή είναι μέρος ενός οργανισμού που ονομάζεται Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN –Οργανισμός Ίντερνετ για την Εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών). Ο ICANN είναι υπεύθυνος για την εκχώρηση αριθμητικών διευθύνσεων σε ιστοσελίδες και υπολογιστές στο Διαδίκτυο και για την μετάφρασή τους σε κανονικές διαδικτυακές διευθύνσεις που οι άνθρωποι ψάχνουν στους browsers τους. Για παράδειγμα, αν πληκτρολογήσετε 77.91.251.10 στο πρόγραμμα περιήγησής σας θα βγει η ιστοσελίδα του Guardian. Αλλά το www.businessinsider.com είναι πιο εύκολο για να το θυμούνται οι χρήστες.

Ο ICANN χαρτογραφεί τους αριθμούς (ευκολότερο για χρήση από τους υπολογιστές) με λέξεις (πιο εύκολο για χρήση από τους ανθρώπους). Αν κάποιος μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο της βάσης δεδομένων του ICANN, θα έλεγχε το Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να στείλει ανθρώπους να πλαστογραφήσουν ιστοσελίδες τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, εάν συμβεί μία καταστροφή, η βάση δεδομένων του ICANN ίσως θα έπρεπε να δημιουργηθεί εξ αρχής. Έτσι, ο ICANN βρήκε έναν τρόπο για να το κάνει αυτό χωρίς να αναθέσει πάρα πολύ μεγάλο έλεγχο σε ένα άτομο. Επέλεξε επτά άτομα ως κλειδοκράτορες και έδωσε στον καθένα ένα πραγματικό κλειδί για το Internet. Επέλεξε επίσης και άλλους επτά για ως «ασφάλεια» στους κλειδοκράτορες: συνολικά 14 άτομα.

Τα φυσικά κλειδιά ξεκλειδώνουν θυρίδες ασφαλείας, κρυμμένες σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτές βρίσκονται έξυπνες κάρτες-κλειδιά. Αν ενωθούν οι επτά έξυπνες κάρτες, έχουμε το «βασικό κλειδί». Το βασικό κλειδί είναι στην πραγματικότητα ένας κώδικας υπολογιστή, κάτι σαν λέξη-κλειδί, με το οποίο μπορείς να έχεις πρόσβαση στη βάση δεδομένων του ICANN.

Ο δημοσιογράφος του Guardian περιγράφει ότι τα μέτρα που υπάρχουν για την είσοδο στην τελετή είναι εξαιρετικά αυστηρά και περιλαμβάνουν την διέλευση μέσα από μια σειρά κλειδωμένες πόρτες που χρησιμοποιούν βασικούς κώδικες και σαρωτές χειρός, μέχρι την είσοδο ένα δωμάτιο τόσο ασφαλή ώστε να μην μπορεί να βγει από εκεί καμία ηλεκτρονική επικοινωνία. Η ομάδα διεξάγει το τελετουργικό και στη συνέχεια ο καθένας φεύγει ξεχωριστά. Κατόπιν όλοι συναντιούνται σε ένα εστιατόριο και κάνουν πάρτι.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα