Τέσσερα σενάρια για το “κούρεμα”

Περί τα 100 δις ευρώ φαίνεται να χωρίζουν την Ελλάδα από τη συμφωνία για το κούρεμα. Το γνωστό και PSI βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και το θρίλερ θα συνεχιστεί ίσως και πολλές ημέρες μετά την αποχώρηση του Νταλλάρα για το Παρίσι.

Αν και φαίνεται να έχει βρεθεί μια χρυσή τομή για συμφωνία της Αθήνας

με το IIF, ωστόσο, τα πάντα θα κριθούν στο κατά πόσο θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Γεγονός που αμφισβητούν όλο και περισσότεροι οι ξένοι, οι ίδιοι που αποφάσισαν τη συμφωνία του Οκτωβρίου για κούρεμα 50%. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο κι αυτός δεν είναι άλλος από τους ομολογιούχους που βρίσκονται εκτός του IIF καθώς και τα 50 δις ευρώ σε ελληνικούς τίτλους που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γράφαμε και σε παλαιότερη ανάρτηση πως αν δε αποφασιστεί γενναίο κούρεμα με τη συμμετοχή και της ΕΚΤ, το ελληνικό χρέος δε θα δει προκοπή. Χαρακτηριστική η άποψη του Π. Τόμσεν ότι το 2020 το χρέος θα είναι κατά 60 δις ευρώ υψηλότερο απ’ ότι είχε υπολογιστεί τον Οκτώβριο.

Αν λοιπόν δε βρεθεί λύση ώστε να ενταχθεί και η ΕΚΤ στο PSI τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Ποιος όμως θα λειτουργήσει ως Ελληνας κι όχι ως τραπεζίτης και εκπρόσωπος των αγορών, αναρωτιώμαστε πριν μερικές ημέρες;

Παράλληλα, εκτιμάται ότι περί τα 50 δις ευρώ σε ομόλογα βρίσκονται διάσπαρτα και κανείς δεν ξέρει αν κι αυτοί θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελοντικού κουρέματος.

Μόνο με τα 155 δις ευρώ του IIF δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Μάλιστα ακόμη κι αυτοί δεν είναι σίγουρο αν θα συμμετάσχουν ή θα σύρουν την Ελλάδα στα δικαστήρια. Εξ’ ου και το ταξίδι του Νταλλάρα στο Παρίσι για να τους πείσει και η αναβολή των ανακοινώσεων που μπορεί να γίνουν ακόμη και στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

Τα σενάρια που πλέον παίζουν είναι πολλά, καλά και κακά:

Να ξεκαθαρίσει το θέμα το ταχύτερο δυνατό, να βρεθεί λύση και να συμμετάσχουν στο PSI όσο το δυνατόν περισσότεροι. Έτσι, θα φτάσουμε στο επιθυμητό 75% ώστε να υποχρεωθούν και οι υπόλοιποι ομολογιούχοι, πλην φυσικά της ΕΚΤ. Τότε η συμφωνία θα κάνει λόγο για κούρεμα 50% που θα αποφέρει ζημιές 65%-68% στους ομολογιούχους, επιτόκιο από 3,2% έως 4,5%.Να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και να μην κλείσει η συμφωνία σύντομα. Τότε είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να γίνει η ανταλλαγή ομολόγων πριν από τις 20 Μαρτίου οπότε και λήγει το ομόλογο των 14 δις ευρώ. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών.Υπάρχει το σενάριο της συμμετοχής της ΕΚΤ στο πρόγραμμα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με δάνειο που θα δοθεί στην Ελλάδα η οποία και θα αγοράσει τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία κι έτσι θα μειώσει το χρέος της, κερδίζοντας μάλιστα και 10 δις ευρώ λόγω της χαμηλότερης τιμής που θα τα αγοράσει.Υπάρχει και το σενάριο της άρνησης των ξένων να μπουν στο PSI. Τότε θα μπορούσε να υπάρξει πιστωτικό γεγονός, η Ελλάδα να στηριχθεί από τη Γερμανία ώστε να μην καταρρεύσει και η υπόθεση να πάει στα δικαστήρια. Οι ομολογιούχοι πιθανόν να βγουν χαμένοι καθώς τώρα έχουν ομόλογα με βάση το ελληνικό δίκαιο και άντ
Keywords
Τυχαία Θέματα