Τελικά ξέρουμε τι τρώμε;

Οι δύο κλαδικές εκθέσεις στην Αθήνα που αφορούσαν την μαζική εστίαση είχαν για την εποχή και τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες πραγματικά μεγάλη επισκεψιμότητα, μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές.

Μέσα στους χιλιάδες επισκέπτες, που είχαν έρθει απ΄ όλη την Ελλάδα έβλεπες συναδέλφους μαγείρους και ζαχαροπλάστες, επαγγελματίες της εστίασης , ανθρώπους που κυνηγούν το όνειρο της επιβίωσης μέσω της δημιουργίας ενός μικρού καφέ ή εστιατορίου να

αναζητούν την ενημέρωση και την προοπτική του κλάδου.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται από την δική του οπτική γωνία και βγάζει τα δικά του θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα μετά από μια περιήγηση στις εκθέσεις.

Το αίσθημα της απογοήτευσης με εξαίρεση την 6η γαστρονομική συνάντηση (Διεθνές Forum κατά το Chef Club) και τα σεμινάρια Ζαχαροπλαστικής της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών ήταν εμφανές στους ειδήμονες αλλά και στον απλό κόσμο που έκανε την κυριακάτικη βόλτα του.

Στα θετικά πρέπει να αναφερθεί η πραγματικά εξαιρετική προβολή του «Ελληνικού πρωινού» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος .

Πιστεύω ως άνθρωπος πρώτα και μετά ως μάγειρας, ότι η γαστρονομία οφείλει να στηρίζεται σε αγνά υλικά τα οποία πρέπει να τα διαχειριζόμαστε και να τα μαγειρεύουμε απλά.

Στις εκθέσεις του κλάδου παρατηρήσαμε την τάση προώθησης πρώτων υλών σε μορφή σκόνης που με την προσθήκη υγρού στοιχείου μετατρέπονται αυτόματα σε «θεϊκή σάλτσα» , «dressing για σαλάτα» , «κρουασάν διπλοαφράτο» , «αφέψημα απαράμιλλο» κ.λ.π…που ικανοποιούν δήθεν τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Το ερώτημα όμως που τίθεται , είναι τι περιέχει τέλος πάντων αυτή η όποια σκόνη που κάνει μαγικά πράγματα και παράγει φανταστικά γευστικά αποτελέσματα. Πως γίνεται να βάζεις σκόνη και νερό και να βγαίνει έτοιμη ζύμη για τσουρέκι , για κρουασάν, για λουκουμάδες κ.λ.π…

Όλοι οι μάγειροι , όλοι οι ζαχαροπλάστες και οι απλές νοικοκυρές γνωρίζουν ότι για να φτιαχτούν π.χ τσουρέκια, χρειάζονται συγκεκριμένα υλικά, γνώση, αγάπη και χρόνο για να φουσκώσουν (όλη νύχτα για τέλειο αποτέλεσμα).

Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά κυριαρχούν παντού. Αυτοκριτικά επισημαίνω ότι μερίδα του κλάδου μας αρνείται να εναντιωθεί σε αυτήν την πολυεθνική χημική δηλητηριάζουσα τάση και αδιαφορεί.

Οι πολυεθνικές προωθούν έντεχνα τα παρασκευάσματα από άγνωστα συστατικά σε μορφή σκόνης .

- Μαγειρική σημαίνει ευθύνη , και όχι προώθηση καρκινογόνων

- Μαγειρική σημαίνει αγάπη για την φύση και τα υλικά που μας δίνει απλόχερα

- Μαγειρική σημαίνει αγάπη μέσω του φαγητού στον συνάνθρωπο

Οι βιομηχανίες πρώτων υλών , προκειμένου να πουλήσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην αγορά και να αυξήσουν τα κέρδη τους , χρησιμοποιούν χημικά κατασκευάσματα και πρόσθετα τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο την γεύση αλλά και το υποσυνείδητο του τελικού καταναλωτή.

Η παγκοσμιοποίηση στην γεύση και ο έλεγχος έρχεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Οι τεχνίτες διαχείρισης τροφίμων αδιαφορούν αν ο καταναλωτής δεν αντιλαμβάνεται τι τρώει , γιατί έχει χαθεί η αγνή γεύση και το πάρτι των πολυεθνικών δεν τελειώνει.

Αναμφισβήτητα δεν διαθέτουμε την απόλυτη γνώση αλλά ούτε και απορρίπτουμε καθετί ξένο και εισαγόμενο. Ο απλός καταναλωτής δεν μπορεί να επιδείξει αντίσταση γιατί πολύ απλά ούτε την γνώση έχει αλλά και τις περισσότερες φορές είναι έρμαιο των διαφημιστικών και άλλων πολιτικών.

Κάτω από αυτή την διαμορφωθήσα κατάσταση :

Έχουμε απαίτηση από την γαστρονομική κοινότητα τις χώρας να επιστρέψουν στο πιάτο μας από την μπροστινή πόρτα όλα τα αγνά υλικά της Ελληνικής ΓΗΣ που εκπαραθυρώθηκαν με τις γνωστές πολυεθνικές μεθόδους ( umami , χορηγίες, σύνθετα σκευάσματα , φάρμακα , πρόσθετα , συντηρητικά Ε 10 – 500 …κ.λ.π)Έχουμε απαίτηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους υπεύθυνους φορείς ελέγχου τροφίμων να εξηγήσουν στον κόσμο τι τρώει .Έχουμε απαίτηση από τον επιστημονικό κόσμο που βομβαρδίζεται και βομβαρδίζει με όλα τα παράξενα, να βγει και να εξηγήσει στους καταναλωτές τι είναι το αλεύρι που περιέχει Ε500ii; Πως κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα στην αγορά;

Στα επόμενα χρόνια οι ασθένειες από την κακή ποιότητα των τροφίμων θα αφανίσουν γενιές ολόκληρες και τότε θα είναι πολύ αργά για διαπιστώσεις και δάκρυα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για το τι τρώμε όσο υπάρχει ακόμη καιρός….

Chef Χρήστος Π. Κουμάντος

Keywords
Τυχαία Θέματα