Τελεσίγραφο για συμφωνία με την τρόικα και στο... βάθος παράταση μνημονίου

Το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας, να τα βρει με την τρόικα, σε 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, έβαλαν οι Ευρωπαίοι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε σε κατ' ιδίαν ενημερώσεις ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη επειδή ΔΝΤ και Σόιμπλε θέλουν να μας «τελειώσουν» και δεν καταλαβαίνουν

από πολιτική και κοινωνική αναταραχή.

Η συνεδρίαση του Εurogroup Working Group (EWG) τέλειωσε με τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, όμως, είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ να αποφασιστεί η παράταση του Μνημονίου. Η κυβέρνηση πιέζει να μην διαρκέσει πάνω από ένα μήνα, η τρόικα θέλει για 6 συν 6 μήνες ώστε να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, είτε γίνουν είτε όχι πρόωρες εκλογές.

Πηγή του υπ. Οικονομικών ανέφερε ανεπισήμως: «Στη σημερινή συζήτηση στο EWG στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών σε συζητήσεις με την Τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του EWG να υπάρχει συμφωνία αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης στην Ελλάδα. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, ίσως απαιτηθεί, μία βραχυχρόνια τεχνική παράταση».Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο, όπως είπαν, θα είναι λίγων εβδομάδων. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν, πάντως, ότι στη συνεδρίαση του EWG δε μοιράστηκε κανένα κείμενο που να κάνει λόγο για παράταση έξι μηνών.

Ωστόσο έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters έκανε λόγο για παράταση στο πρόγραμμα για έξι μήνες και παρουσίαζε τρία σενάρια. Συγκεκριμένα, εκτός από την παράταση για έξι μήνες, μέχρι τα μέσα του 2015, εξετάζεται και μικρότερη παράταση, διάρκειας τριών μηνών αλλά και παράταση προγράμματος έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε και λήγει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με το ΔΝΤ.

Το Reuters σημειώνει ότι η παράταση του προγράμματος στο νέο έτος θα περιπλέξει τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να εξασφαλίσει την εκλογή του προτιμώμενου υποψηφίου ως Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές του Φεβρουαρίου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη στιγμή που έχει "ποντάρει" πολλά στην έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.

"Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου", αναφέρει το έγγραφο.

Το έγγραφο σημειώνει ότι φαίνεται κατάλληλη μια παράταση μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2015, με το βασικό σενάριο να προβλέπει συμφωνία με τα κλιμάκια της τρόικας πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση από τον EFSF και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (ECCL) πριν τα τέλη Ιανουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα