Τεχνητή κρίση για να αποδράσουν ο «πόλεμος» με το ΔΝΤ;

19:16 2/4/2016 - Πηγή: Antinews

Όλη αυτή η υπόθεση με τις αποκαλύψεις, τις καταγραφές συνομιλιών και τις διαρροές «βρομάει» πολύ. Έχει πολύ ψωμί και δεν αποκλείεται να αποτελέσει απαρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Σε μια πρώτη ερμηνεία που έγινε με αφορμή και την συγκυρία της αποκάλυψης, την ημέρα έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, φαίνεται ότι το ΔΝΤ θέλει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Αυτό είναι βεβαίως μια βολική ερμηνεία αφού απ’ ότι θυμόμαστε, πέρα από τις νεοφιλελεύθερες απόψεις που έχουν στην Ουάσιγκτον, ήταν μέχρι σήμερα σύμμαχοι (τηρουμένων των αναλογιών) της Ελλάδας για το χρέος. Κι όταν ο Σόιμπλε μας… γλένταγε κανονικά, στο Ταμείο τρέχαμε για να βγάλει καμιά καλή έκθεση ή ανακοίνωση.

Εν πάση περιπτώσει από το διάλογο που διέρρευσε ο Τζ. Ασάνζ των Wikileaks, ο οποίος παρεμπιπτόντως στηρίζει το «κόμμα Βαρουφάκη», φαίνεται ότι υπάρχει θέμα για τον Πολ Τόμσεν καθώς δεν εμφανίζεται ανεξάρτητος στο ελληνικό ζήτημα και ζητά ουσιαστικά χρεοκοπία της χώρας. Το ποιος κατέγραφε και ποιος διέρρευσε τη συνομιλία θα το δούμε στην πορεία. Και αν ο Τόμσεν θα φύγει ή θα γίνει κάτι άλλο θα το καταλάβουμε σύντομα.

Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε δεύτερη ανάγνωση είναι αν πράγματι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα κι απλά παίζει θέατρο ή αν συμβαίνει κάτι άλλο. Απ’ όσο είμαστε σε θέση να πληροφορηθούμε, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε μια πλήρης ταύτιση απόψεων σε φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα και μόνο τα κόκκινα δάνεια ήταν ανοικτά. Είχαν δηλαδή συμφωνηθεί οι μειώσεις στις συντάξεις και οι νέοι φόροι, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Υποψιαζόμαστε, λοιπόν, ότι αυτή η διαρροή αν δεν είναι πρόσχημα της κυβέρνησης να περάσουν τα μέτρα εύκολα από τη Βουλή, είναι… ηρωϊκή έξοδος. Τι εννοούμε μ’ αυτό;

Ο Τσίπρας θέλει να διώξει το ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα να το αναλάβει ο ESM και οι Ευρωπαίοι δηλαδή. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν 15 δις ευρώ για να αποπληρωθούν τα προηγούμενα δάνεια από το Ταμείο και περίπου 20 δις που θα έβαζε το ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο ή «Μνημόνιο Τσίπρα». Δηλαδή οι Ευρωπαίοι, άρα οι Γερμανοί, πρέπει να βάλουν 35 δις ευρώ για να διώξουν το ΔΝΤ και να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα. Αν δεν το κάνουν καταρρέει το Μνημόνιο ή συνεχίζει το ΔΝΤ να έχει σημαντικό ρόλο. Αν το κάνουν θα πρέπει να βρουν αυτά τα 35 δις ευρώ και πείσουν τον γερμανικό λαό ότι πρέπει να ξανασώσουν την Ελλάδα.

Μετά το «σκάσιμο» της βόμβας με το ΔΝΤ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκαν κι έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό. Είπαν:

«Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», φέρεται να επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος.

«Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός.

Είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διώξει το ΔΝΤ και να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι. Έχουν εχέγγυα όμως ότι μπορεί να γίνει αυτό; Θέλει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε κι αν ναι υπάρχουν τα λεφτά που θα καλύψουν την αποχώρηση του Ταμείου;

Μήπως λοιπόν υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ηρωϊκή έξοδο στοχοποιώντας το ΔΝΤ και βλέποντας ότι το πρόγραμμα δεν θα βγει και ο κόσμος μετά τα μέτρα που θα ψηφιστούν θα βγει στους δρόμους και θα… κάνει την παράσταση με τα παλλόμενη πέη του Φάμπρ;

Μήπως δηλαδή εκτιμά ο Τσίπρας και η παρέα του ότι είναι λίγα τα ψωμιά του; Με βάση τα όσα γίνονται έχουν δύο επιλογές:

Να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή εμφανιζόμενοι σκληροί διαπραγματευτές και σε πόλεμο με το ΔΝΤ και να φύγει το Ταμείο αλλά να αναλάβει κάποιο άλλο κορόιδο που θα είναι λιγότερο ελαστικό στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Είναι το καλό σενάριο αυτό που προϋποθέτει έναν βλάκα.

Το δεύτερο είναι ότι το Μαξίμου βλέπει ότι καταρρέει, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οκτώ μονάδες διαφορά, ο κόσμος τους βρίζει και τους φτύνει και δεν έχουν πολλά πράγματα να κάνουν. Είτε θα κοροϊδέψουν τους πολίτες και θα πάνε σε εκλογές περιμένοντας να τους περάσει ξανά το ίδιο… εργάκι, δηλαδή «σκληρή διαπραγμάτευση, αντίσταση στους νεοφιλελεύθερους και εμείς είμαστε ικανοί να εφαρμόσουμε καλύτερα το πρόγραμμα. Είτε θα το κάνουν… Κούγκι και θα χρεοκοπήσει η χώρα με ευθύνη άλλων κι όχι των αποτυχημένων της Αριστεράς.

Αν έχουν σχέδιο για ηρωϊκή έξοδο ας το έχουν σκεφτεί καλά γιατί δεν είναι μια ανόητη και καταγέλαστη παράσταση του Βέλγου το μέλλον της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα