Τα μυστικά και οι παγίδες του Ενιαίου φόρου Ακίνητων

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους φορολογούμενους κατέχουν μικρής και μεσαίας αξίας μονοκατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίου, για όσους κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα, αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, κατοικίες και λοιπά κτίσματα που είναι «κενά» και δεν ηλεκτροδοτούνται αναμένεται να προκύψουν το επόμενο έτος με την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που προωθούν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας

και η τρόικα.

Οι μόνοι φορολογούμενοι για τους οποίους θα μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα είναι αυτοί που κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, καθώς επίσης και οι μεγαλοϊδιοκτήτες με βίλλες ή άλλου είδους ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων.

Το τελικό σχέδιο για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα συζητηθεί εκτενώς τις προσεχείς ημέρες μεταξύ της ηγεσίας της του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο στα βασικά σημεία του έχει ήδη διαμορφωθεί και προβλέπει ότι από την 1η-1-2014 επιβάλλεται ένας νέος φόρος, ο «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων», σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται δηλαδή επιπλέον:

- όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί κι έχουν μείνει «κενά», δηλαδή ανεκμετάλλευτα, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να βρουν νέους ενοικιαστές

-τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται

-οι αγροί, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις:

* Όσοι κατέχουν μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν «χαράτσι» και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.

* Όσοι κατέχουν μόνο αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων. Τα ακίνητα αυτά θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε φόρο και μάλιστα με άκρως επαχθείς όρους, καθώς όλα θα θεωρούνται ότι έχουν πρόσβαση σε κάποιο δρόμο και θα φορολογούνται με προσαύξηση 20%!

* Όσοι κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, καθώς θα πληρώνουν φόρο όχι μόνο για τα κτίσματα αλλά και για τις εκτάσεις στις οποίες αυτά έχουν ανεγερθεί.

* Όσοι έχουν «τακτοποιήσει» υποθέσεις παράνομης μετατροπής χώρων σε ημιυπόγεια, πατάρια και σοφίτες σε χώρους κύριας χρήσης με τις ρυθμίσεις του ν. 4014/2011 περί τακτοποιήσεων αυθαιρέτων κατασκευών. Οι χώροι αυτοί δεν θα φορολογούνται με έκπτωση 50% όπως προβλέπει ο ν. 4014/2011!

* Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και ταυτόχρονα εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ., δηλαδή εκτάσεις που σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

* Χιλιάδες ιδιοκτήτες κτισμάτων (διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και καταστημάτων) τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται σήμερα με το «χαράτσι». Τα ακίνητα αυτά, τα οποία είναι «κενά», θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο!

Για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μειωμένες.

Επιπλέον, σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας, οι οποίες σήμερα επιβαρύνονται με «χαράτσι» ύψους χιλιάδων ευρώ όσον αφορά στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ όσον αφορά στο σύνολο των ακινήτων από τα οποία απαρτίζονται, η εφαρμογή του σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το σχέδιο το οποίο προωθούν από κοινού, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα:

α) Ο Ενιαίος Φόρος για τις κατοικίες και τα εντός σχεδίου οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών: το αρχικό ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 2,3 ευρώ το τ.μ και θα φθάνει μέχρι τα 14 ευρώ. Από κει και πέρα, ανάλογα με την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τη θέση (τον όροφο) της κατοικίας το αρχικό ποσό του φόρου θα μεταβάλλεται με την εφαρμογή των αντίστοιχων συντελεστών αυξομείωσης. Για τους βοηθητικούς χώρους κάθε κατοικίας, καθώς επίσης και για τα ημιυπόγεια, τα πατάρια και τις σοφίτες που «τακτοποιήθηκαν» με τις ρυθμίσεις του ν. 4014/2011 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων δεν θα προβλέπεται μειωμένη φορολογική επιβάρυνση! Δηλαδή όλοι αυτοί οι χώροι θα φορολογούνται όπως και οι κύριοι χώροι! Για τα οικόπεδα το ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 0,4 ευρώ μέχρι 4 ευρώ το τ.μ.

β) Για τις εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις) το ποσό του φόρου θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως η αρχική βασική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, η θέση, η απόσταση από τη θάλασσα (μεγαλύτερη ή μικρότερη των 800 μέτρων), η πρόσβαση σε αγροτική, επαρχιακή ή εθνική οδό και το είδος της εδαφικής έκτασης. Ουσιαστικά, επειδή όλες οι εκτάσεις γης έχουν πρόσβαση σε αγροτικό δρόμο θα φορολογούνται με προσαύξηση 20%, καθώς σε κάθε τέτοια περίπτωση θα εφαρμόζεται αυξητικός συντελεστής πρόσοψης 1,2. Επίσης σε όσες εκτάσεις γης εκτός σχεδίου έχουν ανεγερθεί εξοχικές κατοικίες θα επιβάλλεται πενταπλάσια φορολογική επιβάρυνση, δηλαδή εφαρμόζεται αυξητικός συντελεστής 5!

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον «Τύπο της Κυριακής»

Keywords
Τυχαία Θέματα