Τα Εμιράτα δε μετέχουν στη φετινή μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος» - Κλείνουν το μάτι σε Ρωσία και Τουρκία;

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να μη λάβουν μέρος φέτος στην άσκηση που διοργανώνει η Ελλάδα, «Ηνίοχος». Μόλις προ ημερών, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τη χώρα του Κόλπου, διαφημίζοντάς τη σε υπερθετικό βαθμό, σχεδόν ως... ιστορικής σημασίας συμφωνία. Η «Ηνίοχος» χαρακτηρίζεται από το ελληνικό

ΓΕΕΘΑ ως «μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Τώρα, λίγες ημέρες μετά, τα ΗΑΕ δεν παίρνουν μέρος στην άσκηση, στην οποία η Αθήνα προσέδιδε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να προσδίδει μεγάλη συμβολική σημασία. Τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των συμμετοχών σημαντικών χωρών στην άσκηση, ως μήνυμα κυρίως προς την Τουρκία, και τώρα, σε συνθήκες πολέμου στην Ουκρανία, με... πολλαπλούς παραλήπτες.

Ένας από τους λόγους, στον οποίο φέρεται να οφείλεται η άρνηση των Εμιράτων είναι οι στενές σχέσεις που αναπτύσσει τελευταία με τη Ρωσία, οι γέφυρες διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Αμπού Ντάμπι και Μόσχα, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και οι ιδιαίτερες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς και οι μεγάλες ρωσικές καταθέσεις στη χώρα του Κόλπου.

Ταυτόχρονα, όμως, με αυτή την κίνησή τους, τα Εμιράτα κλείνουν το μάτι στην Τουρκία, με την οποία τελευταία άρχισε να σπάζει ο πάγος στις σχέσεις τους, αν και θεωρείται ότι ακόμα είναι νωρίς για να γίνει λόγος για πλήρη εξομάλυνση. Να σημειωθεί ότι, όταν πέρυσι τα ΗΑΕ μετείχαν στην άσκηση, «Ηνίοχος», η Άγκυρα είχε εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες της.

Όλα αυτά σημειώνονται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η Ουάσιγκτον αναζητά εναγωνίως νέους προμηθευτές ενέργειας, ακόμα και στη Βενεζουέλα και το Ιράν, χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων, ενώ ζητάει από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, Αμπού Ντάμπι και Ριάντ, πιθανότατα κάνοντας σκληρά παζάρια με τις ΗΠΑ, προς το παρόν... δε σηκώνουν καν το τηλέφωνο στον Τζο Μπάϊντεν.

Θυμωμένοι οι Άραβες: Η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Είναι εμφανές ότι στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία τα πράγματα είναι πιο σύνθετα από ό,τι ένας απλός εξωραϊσμός τους που επιχειρείται συχνά από την κυβέρνηση στο όνομα των κάθε λογής δήθεν... εθνικών επιτυχιών. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο των λεπτών ισορροπιών και ανακατατάξεων παγκοσμίως, λόγω του πολέμου. Ισορροπίες, όμως, που δε φαίνεται να ενδιαφέρουν την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι εσχάτως, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διαφήμιζε την αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα, λέγοντας πως «είναι πολύ σημαντικό πράγμα όταν μια από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του αραβικού κόσμου έρχεται και συμπαρατάσσεται μαζί σου» και σημειώνοντας πως «δεν υπογράφουν οι χώρες εύκολα αμυντικές συμφωνίες». Από τη μεριά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο περί σοβαρού «αμυντικού αποτυπώματος με τα Εμιράτα».

Πέρυσι, τα Εμιράτα μετείχαν στην «Ηνίοχος» με αεροσκάφη, F-16. Πήραν μέρος, επίσης, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Κύπρος, η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Φέτος, από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2022, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, «η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας Ηνίοχος 2022, που θα λάβει χώρα στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης), θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

Γαλλία με το αεροπλανοφόρο, Charles de Gaulle, από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη, Rafale, και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Early Warning - AEW) E2C Hawkeye.

-Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη, F-15, και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper.

-Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη, F-16, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW) G-550 και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού (Air – Air Refueling - AAR) B-707.

-Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη, Tornado.

-Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139.

Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης στην Άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία».

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, επίσης, «θα συνεξετασθούν και αντικείμενα συνεκπαίδευσης με τις συμμετέχουσες δυνάμεις της άσκησης, «Ωρίων 22». Σημειώνεται ότι η «Ωρίων 22» θα διεξαχθεί από 28 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2022 και αποσκοπεί στην εξέταση έργων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΕ), με τη συμμετοχή τόσο των τμημάτων της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ όσο και τμημάτων ΕΕ της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ως παρατηρητές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετείχαν στην πρόσφατη άσκηση «Θρακική συνεργασία - 22» (Thracian Cooperation - 22) στο Πεδίο Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα