Τα 10 ανοιχτά «μέτωπα» με την τρόικα

Δέκα μεγάλα ανοικτά «μέτωπα», όπου η τρόικα έχει εγείρει νέες σκληρές απαιτήσεις, καλείται να κλείσει η κυβέρνηση έως τις αρχές Ιουλίου που οι επικεφαλής της τριμερούς θα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Τα «μέτωπα» που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι τα εξής:

1) Το νέο δημοσιονομικό κενό που έχει διαπιστωθεί στη διετία 2013-2014 λόγω των ελλειμμάτων και των χρεών του

ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και μιας νέας μαύρης τρύπας 400-500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων.

2) Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, η οποία αναμένεται να υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και στην είσπραξη των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012 καθώς επίσης και λόγω της κάθετης πτώσης των εισοδημάτων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

3) Ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων από το 2014. Η τρόικα αμφισβητεί την αποδοτικότητα του σχεδίου για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) και ζητά να παραταθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους το φετινό καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, ζητούν να περιοριστούν οι δόσεις του «χαρατσιού» στα ακίνητα από 5 σε 4 φέτος, διότι διαφορετικά εισπράξεις ύψους 400 εκατ. ευρώ δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2013.

4) Η ολοκλήρωση του σχεδίου για τις 12.500 διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος Ιουνίου και τις απολύσεις 2.000 εργαζομένων έως το τέλος του έτους.

5) Η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ εξαιτίας της μη επιβολής της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

6) Η μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον υπολογισμό των συντάξεων των αποστράτων, η οποία -σύμφωνα με την τρόικα- προκαλεί «κενό» 200 εκατ. ευρώ.

7) Η εμμονή της τρόικας στην άρση του μέτρου της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το αργότερο μέχρι 31-12-2013.

Η υστέρηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, μετά το «ναυάγιο» στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.

9) Η απαίτηση της τρόικας για αύξηση των ορίων και άρση των όποιων εμποδίων έχουν απομείνει στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

10) Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με νεότερο σχέδιο, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση την οποία θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό το σύστημα θα αποφασιστεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα εκδοθεί τον Ιούλιο.

(Δημοσιεύεται στον “Ελεύθερο Τύπο”)

Keywords
Τυχαία Θέματα