Συζητήσεις Ρωσίας, Τουρκίας, ΗΠΑ για τη Συρία

15:11 8/3/2017 - Πηγή: Antinews

Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ συναντήθηκαν την Τρίτη σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν την κλιμάκωση των εντάσεων, έξω από μία στρατηγικής σημασίας πόλη στη Συρία. Η συνάντηση ήρθε μετά τις τουρκικές απειλές για επίθεση στην βόρεια πόλη Μανπίζ της Συρίας, η οποία ελέγχεται από κουρδικές ομάδες που θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως βασικοί σύμμαχοι στον αγώνα κατά

του Ισλαμικού Κράτους. Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός δήλωσε το Σάββατο ότι είχε αναπτύξει στρατεύματα έξω από την πόλη για να «αποτρέψει την επιθετικότητα», μια ημέρα αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα σταθμεύσουν κοντά στην Μανμπίζ.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντανφορντ, ο Ρώσος ομόλογός του Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο Τούρκος Χουλουσί Ακαρ συζήτησαν «κοινά θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράκ», στη νότια τουρκική πόλη Αττάλεια, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο τουρκικός στρατός στην ιστοσελίδα του. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει έναν «τριμερή μηχανισμό» για να καθαρίσει την περιοχή από τις «τρομοκρατικές ομάδες». Στη Μανμπίζ «οι ΗΠΑ υψώνουν σημαία, η Ρωσία υψώνει σημαία λίγο πιο πέρα, και τα πράγματα έχουν μετατραπεί σε ένα διαγωνισμό σημαίας» είπε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξή του στο ATV.

Ερντογάν και Πούτιν

Οι αυξανόμενες πιέσεις γύρω από την Μανμπίζ έχουν έρθει στην επιφάνεια, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την Πέμπτη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας του, για συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία έχει αναλάβει τη διπλωματική πρωτοβουλία στην προσπάθεια για την επίλυση του πολέμου στη Συρία, καθώς μετά την στρατιωτική επέμβαση της το 2015 πέτυχε την ενίσχυση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Τουρκία έστειλε στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων στη Συρία τον Αύγουστο, υποστηρίζοντας τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στις μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ο στρατός έχει επίσης συγκρουστεί με ομάδες Κούρδων που η κυβέρνηση στην Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με αυτονομιστές στην Τουρκία, και οι οποίες έχουν πάρει τον έλεγχο της Μανμπίζ όταν έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος από την πόλη λίγο πριν από την τουρκική εισβολή.

Η Τουρκία έχει ζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, για να οδηγήσει μια χερσαία επίθεση εναντίον της Συρίας στη Ράκα, το κύριο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, που θα προωθηθούν μέσα από περιοχές που ελέγχονται από Κούρδους μαχητές, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ θεωρούν τους Κούρδους ως βασικό στοιχείο της μάχης κατά της ριζοσπαστικής ομάδας των σουνιτών.

«Αποτροπή της επίθεσης»

Οι ΗΠΑ έχουν μετακινήσει 500 στρατιώτες στα περίχωρα της Μανμπίζ στη Συρία, σύμφωνα με Ιλνούρ Τσεβίκ, σύμβουλο του Ερντογάν. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «έκανε αυτή την εσκεμμένη ενέργεια για να καθησυχάσει τα μέλη του συνασπισμού και των δυνάμεων των εταίρων, να αποτρέψει μια επίθεσης και να παραμείνει εστιασμένος στην νίκη κατά του ISIS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνταγματάρχη Τζον Ντόριαν στο Twitter.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μιας τουρκικής επίθεσης στη Μανμπίζ, δήλωσε ο Αντον Λαβρόφ, ένας ανεξάρτητος ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τη συριακή σύγκρουση. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγαλύτερη κρίση καθώς «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία θέλουν να διατηρήσουν το status quo και να κρατήσουν τους Κούρδους υπό έλεγχο στα εδάφη που κατέχουν». Η ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν «ένα σαφές μήνυμα στους Τούρκους να μην πάνε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Αμπντσαλάμ Αλί, εκπρόσωπος των Σύριων Κούρδων στη Μόσχα. Οι Κούρδοι αισιοδοξούν ότι η Τουρκία «θα αναγκαστεί να παραιτηθεί», είπε.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα