Ουγγαρία: Όλοι οι αιτούντες θα τίθενται υπό κράτηση

21:16 7/3/2017 - Πηγή: Antinews

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία μέτρα για να αναγκάσει όλους τους αιτούντες άσυλο να κρατούνται σε στρατόπεδα κράτησης στα νότια σύνορα της χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε τη μετανάστευση "Δούρειο ίππο για την τρομοκρατία". Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κρατούνται σε κοντέινερ ενώ περιμένουν να εξεταστούν οι υποθέσεις τους, στο πλαίσιο μέτρων που, όπως δήλωσε ο Ορμπάν, έχουν σχεδιαστεί για να σώσουν την Ευρώπη.

Το μέτρο, στο οποίο αντιτάχθηκαν σθεναρά

ομάδες υπερασπιστών των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα και ορισμένοι σοσιαλιστές βουλευτές, ψηφίστηκε με 138 ψήφους υπέρ, έξι κατά και 22 αποχές. Οι αιτούντες άσυλο στην Ουγγαρία, στην οποία εκατοντάδες χιλιάδες έφτασαν το 2015 με την ελπίδα να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη, μπορεί προς το παρόν να κρατηθούν μέχρι και έως τέσσερις εβδομάδες αν συλληφθούν εντός πέντε μιλίων από τα σύνορα, αλλά οι νέοι κανόνες αίρουν το όριο του χρόνου και θα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κάτω των 14 ετών θα πρέπει να τεθούν υπό τη φροντίδα των υπηρεσιών προστασίας των παιδιών της χώρας.

Η ουγγρική κυβέρνηση τόνισε ότι όσοι αιτούντες άσυλο κρατούνται θα είναι ελεύθεροι να φύγουν σε οποιαδήποτε στιγμή, εφ' όσον εγκαταλείψουν το αίτημά τους και επιστρέψουν στη Σερβία ή την Κροατία, τις δύο χώρες μέσω των οποίων κυρίως φθάνουν οι πρόσφυγες. Ο νόμος που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε μια εβδομάδα θα απαιτήσει επίσης οι αιτούντες άσυλο να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, ειδάλλως θα διώχνονται από τη χώρα για τη μη συνεργασία τους. Καθιστά επίσης ευκολότερο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στην Ουγγαρία και την ΕΕ χωρίς άδεια.

Συνολικά 391.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ουγγαρία παράνομα το 2015 από τα "πράσινα σύνορα", ισχυρίζεται η ουγγρική κυβέρνηση, από τους οποίους 177.000 υπέβαλαν αιτήσεις για άσυλο, αλλά μόνο 5.000 περίμεναν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Μια κοινοπραξία από επτά ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία, εξέφρασε την διαμαρτυρία της εναντίον των νέων κανονισμών ασύλου, λέγοντας ότι οι προτάσεις παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο και τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες.

Υπήρξαν επίσης ισχυρισμοί στο σουηδικό Τύπο, που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, ότι οι Ούγγροι συνοριοφύλακες έχουν επιτεθεί σε αιτούντες άσυλο. Η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στα στρατόπεδα είναι περιορισμένη.

Ο Ορμπάν δήλωσε σε μια τελετή ορκωμοσίας συνοριοφυλάκων την Τρίτη ότι η άφιξη των αιτούντων άσυλο μπορεί να έχει υποχώρησε από το 2015, αλλά δεν τελείωσε. "Δεχόμαστε ακόμα επίθεση" επέμεινε ο Ορμπάν. "Η πίεση στα σύνορα της Ουγγαρίας δεν θα σταματήσει στα επόμενα λίγα χρόνια, επειδή εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ετοιμάζονται να έρθουν με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Η καταιγίδα δεν έχει καταλαγιάσει". Ο Ορμπάν είπε ότι η Ουγγαρία έπρεπε να δράσει μόνη της, καθώς η μεταναστευτική κρίση θα διαρκέσει μέχρι να μην υπάρχουν τα αίτια που την προκαλούν και η ΕΕ δεν μπορεί να τη σταματήσει. "Θα παραμείνει στην ατζέντα μέχρι να αναγνωριστεί ότι η μετανάστευση είναι ένας Δούρειος ίππος για την τρομοκρατία".

Οι πρόσφυγες αναμένεται να παραμείνουν σε δύο ή τρία στρατόπεδα στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας. Επιπλέον, η Ουγγαρία προχωρά με μια δεύτερη ηλεκτροφόρα περίφραξη κατά μήκος των συνόρων Σερβίας-Ουγγαρίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Στο νέο τείχος, που θα εκτείνεται σε περίπου 150 χιλιόμετρα, θα υπάρχουν κάμερες CCTV και θερμικές κάμερες, καθώς και άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα