ΣΥΡΙΖΑ: Πλεόνασμα στρατηγικών αδιεξόδων

Κοντεύει να βγει ο Μάρτιος και ακόμα να δοθεί στη δημοσιότητα το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αρχές του 2014, όταν είχαν προκληθεί εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για τοποθετήσεις στελεχών του γύρω απ’ την οικονομία, το χρέος και τους φόρους, όλοι απέδιδαν την κατάσταση στην εσωκομματική συζήτηση που γίνεται για τη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα άφηναν να εννοηθεί ότι απ’ τα τέλη του Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου θα είχε ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του νέου προγράμματος.

Η εβδομάδα που πέρασε δεν θα είχε να προσθέσει κάτι σε όλη αυτή τη συζήτηση αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη στο συνέδριο που διοργάνωσαν τα Ιδρύματα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και «Νίκος Πουλατζάς». Εκεί ο αντιπρόεδρος της βουλής και κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει κόμμα ενιαίο με την έννοια της «κατευθύνουσας θέλησης» και σε περίπτωση ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση η δική του απάντηση στο Σχέδιο Β είναι η προσφυγή στο λαό, το δημοψήφισμα.

Πρόκειται για μια τοποθέτηση της οποίας η αξία βρίσκεται σ’ αυτά που δε λέει παρά σ’ αυτά που λέει. Στην πραγματικότητα αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Γιάννης Δραγασάκης είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στη θέση για έξοδο απ’ την ευρωζώνη και στη θέση του συμβιβασμού με τη μνημονιακή πολιτική, άλλωστε πρόκειται για δύο θέσεις που υπάρχουν και εκφράζονται κατά διαστήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυριότερο όμως που ομολογεί με τον τρόπο του ο Δραγασάκης είναι πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμα το κουράγιο να πει ξεκάθαρα που θέλει να το πάει και προσπαθεί να υπεκφύγει μέσω των προτάσεων για δημοψηφίσματα και «προσφυγή στο λαό». Άλλωστε δεν προσδιορίζεται καν, ούτε τα ερωτήματα ούτε τα διλήμματα. Αξίζει να θυμάται κανείς ότι τα μόνο ερώτημα που έθεσε υπό τη μορφή εκβιαστικού διλήμματος η ΕΕ προς τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011 ήταν ευρώ ή δραχμή. Το οποίο σημαίνει πολύ απλά ότι η παραμονή στην ευρωζώνη έχει συγκεκριμένες «υποχρεώσεις» που ξεφεύγουν απ’ την λογική της διαπραγμάτευσης έτσι όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση αυτή του Γιάννη Δραγασάκη δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεκφεύγει, γιατί ακόμα και στην περίπτωση της «προσφυγής στο λαό», ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα θα έδινε και θα πρότεινε συγκεκριμένη απάντηση στα διλήμματα ή τα ερωτήματα. Τι φοβάται λοιπόν να δώσει από τώρα τις απαντήσεις; Τα ερωτήματα έτσι κι αλλιώς τα έχει θέσει η ζωή εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα της κρίσης. Ή μήπως δεν διαθέτει απαντήσεις;

Εκτός και αν η Κουμουνδούρου με τοποθετήσεις περί δημοψηφισμάτων επιχειρεί κυρίως να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της για να μην «φωνάζει» η Αριστερή Πλατφόρμα. Έτσι κι αλλιώς το πρόβλημα των απαντήσεων στα μεγάλα ερωτήματα για το λαό και τον τόπο παραμένουν…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα