ΣΥΡΙΖΑ: Και τι προσδοκά ο Τσίπρας από την πρόταση μομφής στον Σταϊκούρα;

Άναψαν τα αίματα χθες το απόγευμα στη Βουλή όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε όπου ξάφνου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών για τον πτωχευτικό νόμο.


Προς τέρψη των απογοητευμένων

Έως εκείνη την ώρα, ήταν γνωστό ασφαλώς από το τρέχον ρεπορτάζ ότι το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης

κηρύττει πόλεμο στην Κυβέρνηση για τον πτωχευτικό νόμο αλλά συνθήκες πολιτικής πόλωσης που να δημιουργούν εύφορο περιβάλλον ώστε να σπουδαιολογήσει κανείς τις αντιδράσεις του, δεν υπήρχε.

Ούτως ή άλλως, ο ΣΥΡΙΖΑ από την ώρα που πέρασε στα έδρανα της αντιπολίτευσης , αδυνατεί να αναπτύξει δυναμική "εναλλακτικής λύσης", εξ ΄ου και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο δεν δείχνει προοπτική να καρπωθεί την όποια φθορά στα σημεία της κυβέρνησης αλλά πόρρω απέχει και από το - διόλου ευκαταφρόνητο- εκλογικό ποσοστό του 32% των εθνικών εκλογών.

Κάθε απόπειρα για αλλαγή ατζέντας στην Κουμουνδούρου εξάλλου, δυναμιτίζεται κυρίως, από ...έκτακτα περιστατικά που προκαλούνται στο εσωτερικό του: Πότε γίνεται ο κακός χαμός λόγω Τσακαλώτου και "53" , πότε περνά νέα δράματα λόγω Κοντονή και γενικώς, προκοπή ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν βλέπει.

Και μπορεί οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, προεξαρχούσης της ηγεσίας, να ρίχνει το ανάθεμα στα ΜΜΕ, διαμαρτυρόμενη ότι πάνω από τα "εσωκομματικά" του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν μεγεθυντικό φακό με σκοπό να κρατείται απαξιωμένο το κόμμα αλλά η ουσία δεν αλλάζει ( κατά πώς ομολογούν ουκ ολίγα στελέχη ): Η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί εφ όλων των πεδίων της κυβερνητικής και πολιτικής ύλης, να ορίσει ατζέντα.

Αντιθέτως , φέρεται να "σέρνεται" πίσω από τις εξελίξεις.

Αυτή ακριβώς τη "συνθήκη" επιχείρησε χθες να αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας με τον αιφνιδιασμό του από βήματος Βουλής, ανακοινώνοντας την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στον κ. Σταικούρα.

Πολιτικές αλχημείες και στρατηγική με βάθος και "κρυφές" προσδοκίες, δεν υπάρχει πίσω από την πρωτοβουλία αυτή. Η στόχευση, είναι ξεκάθαρη: Να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέλους στους (απογοητευμένους) οπαδούς του που διαπιστώνουν ότι το κόμμα ακολουθεί τακτική "ώριμου φρούτου" , ότι και μπορεί και προτίθεται να "ταράξει" τα λιμνάζοντα πολιτικά ύδατα.

Στόχος το μπρα ντε φερ με Μητσοτάκη

Στην Κουμουνδούρου βέβαια, έχουν δομήσει συγκεκριμένο αφήγημα για τον σκοπό της πρότασης μομφής στον Χρήστο Σταικούρα, η οποία πρακτικά, έχει ως στόχευση, προφανώς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συμπυκνώνοντας το περιεχόμενο της χθεσινής παρέμβασης Τσίπρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι η πρόταση μομφής έγινε:

1. Ώστε να έρθουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και προπάντων ο κ. Μητσοτάκης και "να επιχειρηματολογήσουν μόνοι τους, με όλη την αντιπολίτευση απέναντι, υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όχι να περάσουν μουλωχτά με διαδικασίες fast track αυτό που δεν τόλμησε να ζητήσει ούτε το ΔΝΤ και δεν έκανε καμία κυβέρνηση τα χρόνια μνημονίων, δηλαδή άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας".

2. Ώστε να αναδειχθεί ότι με τον πτωχευτικό της ΝΔ δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία. Και χάνεις το σπίτι σου και πληρώνεις. Ειδικά σε μία οικονομική και κοινωνική συγκυρία που οι επιλογές της κυβέρνησης με πρόσχημα την πανδημία οδηγούν σε μειώσεις μισθών, απολύσεις, λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συνολική εκτόξευση των χρεών, η κυβέρνηση λειτουργεί ως μακρύ χέρι των τραπεζών, καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και οδηγεί πολίτες και νοικοκυριά σε μαζική φτωχοποίηση, πτώχευση, αθρόους πλειστηριασμούς.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα