Ραγδαία η επιδείνωση στους δείκτες της διασποράς

Ο κύβος ερρίφθη και μετά την ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων μπαίνουν σε ισχύ δύο μέτρα που εδώ και αρκετό καιρό συζητούνταν (αρχικά για την Αττική όπου βρισκόταν στο επίκεντρο της πανδημίας ήδη από τα μέσα του Σεπτεμβρίου).

Την ανακοίνωση της καθολικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί (εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης) για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης και 4- αυξημένου

κινδύνου, έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα. Δύο μέτρα που κρίθηκαν επιβεβλημένα προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, πριν ξεκινήσει να μειώνεται αισθητά η θερμοκρασία και καθώς μπαίνουμε προς τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου.

"Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό "lockdown", απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την απαγόρευση μετακίνησης από τις δωδεκάμισι μέχρι τις πέντε, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε χτες ότι οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν εργαζόμενους με πιστοποίηση εργοδοτών και με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την "Εργάνη" και μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας.

Το χρονοδιάγραμμα

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι να διαπιστωθεί η επίπτωση των νέων μέτρων στον περιορισμό της εξάπλωσης. Μέχρι τότε θεωρείται πως τα κρούσματα πιθανότατα θα συνεχίζουν να αυξάνονται, κυρίως στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι η Αττική, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Αχαΐα, οι Σέρρες και η Κοζάνη.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 882 είναι τα νέα κρούσματα, εκ των οποίων 99 συνδέονταν με γνωστές συρροές. Σε συνέχεια των κρουσμάτων, ανακοινώθηκε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ: 15 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν, φτάνοντας συνολικά τους 549. 90 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, με τις πιέσεις στο σύστημα υγεία να παραμένουν.

Ελλάδα αντιστέκεται"

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι και στη νέα αυτή υγειονομική κρίση η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, έχουμε πιο πολλές γνώσεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Διαθέτουμε καινοτόμα συστήματα εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας" ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μεταξύ 48 χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 46η θέση σε ό,τι έχει να κάνει με τα κρούσματα ανά 1.000.000 κατοίκους. Βρίσκεται επίσης στην 40η θέση ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι έχει να κάνει με τους θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους. Η χώρα έχει συνολικά 953 ΜΕΘ αυτή τη στιγμή και πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή 12 σε κάθε 100.000 κατοίκους.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα