ΣΥΡΙΖΑ: Είναι αργά για δάκρυα, κύριε Τσίπρα

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μετεωρίζεται στο χείλος της αβύσσου, ο Αλέξης Τσίπρας με πυρετώδεις πρωτοβουλίες και διαδοχικές συναντήσεις με πρώην συντρόφους και κομματικούς συνοδοιπόρους προσπαθεί να σώσει το κόμμα προτού πέσει στην ξέρα.

Οι ολέθριες αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίες υπαγορεύονται από την εκδικητική μανία του Παύλου Πολάκη, ο οποίος από

τα παρασκήνια τον καθοδηγεί, προκαλούν κύμα αποχωρήσεων, απειλώντας να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα-καρικατούρα. Προφανώς, ο νέος πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει αξιόπιστη ηγετική ομάδα πολιτικού κύρους στο πλευρό του, αντιλήφθηκε ότι το παραμύθι του «αδιαμεσολάβητου ηγέτη» τελείωσε πριν την ώρα του και προξενεί διαλυτικές καταστάσεις. Είχε επίσης τη «δύσκολη εμπειρία» να καταλάβει ότι ο αφορισμός του πως το «μαξιλάρι» των 37 δισ. «ήταν η πιο μνημονιακή επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που του υπαγόρευσε ο Πολάκης, ήταν εντελώς άστοχος και ακύρωνε το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

Έτσι, το βράδυ της Τετάρτης απευθύνθηκε στον χαρισματικό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται ότι τον κατσάδιασε βαριά για την κατάντια στην οποία έχει οδηγήσει το κόμμα, φέρνοντάς το σε λίγες μόλις εβδομάδες μπροστά στο ενδεχόμενο της κατάρρευσης.

Όπως κοινοποίησαν πηγές κοντά στον Αλ. Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε τον Στ. Κασσελάκη στο γραφείο του στην οδό Αμαλίας, έπειτα από αίτημά του, και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέγεται, εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του για τα φαινόμενα αποσύνθεσης που παρατηρούνται ειδικά τον τελευταίο μήνα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε στον άπειρο και ασταθή συνομιλητή του τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα στο κόμμα, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη όσο και εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών, που θεωρούνται ορόσημο εκλογικής ανάκαμψης.

Όπως του έδωσε να καταλάβει, η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη εξωστρεφούς πολιτικού σχεδιασμού από τα όργανα του κόμματος, που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Η συνάντησή τους, δεύτερη κατά σειρά μετά την εθιμοτυπική, όπου του παρέδωσε τα κλειδιά του κόμματος όταν εκλέχθηκε πρόεδρος, ήρθε αμέσως μετά την αίσθηση που προκλήθηκε από τη διαρροή της συνάντησης σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος προεκλογικά στήριξε το κόμμα μπροστά στις δυσκολίες, ενώ στις εσωκομματικές κάλπες ενίσχυσε την Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που ενδιαφέρεται για την ενότητα του υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε χθες με τον Νάσο Ηλιόπουλο από την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και με τον Διονύση Τεμπονέρα από τη νεότευκτη κίνηση ΔΕΚΑ, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να παραμείνουν στο κόμμα και να αποφευχθεί η διάλυση.

Είναι προφανές ότι οι πρωτοβουλίες έχουν φύγει πλέον από τα χέρια του αμήχανου και πολυπράγμονα Κασσελάκη, ο οποίος συνειδητοποιεί οδυνηρά ότι, εκτός από την περιφρόνηση των παλαιών συντρόφων, πρέπει κανείς να διαθέτει και κάποιο σχέδιο, το οποίο, όπως και ο ίδιος ομολογεί, δεν διαθέτει. Τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλονται καθημερινά, η ομάδα της Αχτσιόγλου συνεδριάζει την Κυριακή και όλοι προσεύχονται για το τι θα πει ο Στ. Κασσελάκης κάθε μέρα που ξημερώνει.

The post ΣΥΡΙΖΑ: Είναι αργά για δάκρυα, κύριε Τσίπρα appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα