Συνταξιούχοι: Ζητούν εξηγήσεις από κυβέρνηση και ΕΦΚΑ για τον λάθος επανυπολογισμό

16:49 3/2/2022 - Πηγή: Antinews

Την οργή των συνταξιούχων έχουν προκαλέσει οι απαντήσεις του ΕΦΚΑ, μέσω διαρροών, μετά την αποκάλυψη εγγράφων βάσει των οποίων φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται πως ο επανυπολογισμός περίπου 600.000 κύριων συντάξεων έχει γίνει λάθος, με τις απώλειες, σε αρκετές περιπτώσεις, να κυμαίνονται μέχρι και τα 800 ευρώ τον μήνα. Αν και η κυβέρνηση και η διοίκηση του υπερ – ταμείου ανεπίσημα διαψεύδουν αυτό το γεγονός, οι επικεφαλής του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), δίνοντας νέα

αποκαλυπτικά στοιχεία στην επικαιρότητα, καλεί τους αρμόδιους, αντί να επιχειρούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, άμεσα να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ούτως ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις υπέρ των «απόμαχων της εργασίας».

«Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις διαρροές από την πλευρά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, σχετικά με τις αποκαλύψεις του ΕΝΔΙΣΥ για τα λάθη στους επανυπολογισμούς των συντάξεων (πρώτος επανυπολογισμός του ν.4387/2016, δεύτερος επανυπολογισμός του ν.46702020)» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ η οποία συνεχίζει ως εξής: «Με συμπάθεια, διαπιστώνουμε ότι οι διοικούντες του Φορέα, προσπαθούν να… εξωραΐσουν την πραγματικότητα. Κάνουν λόγο για ‘’μεμονωμένη’’ περίπτωση, αναφορικά με το επίσημο δικό τους έγγραφο, σχετικά με το λάθος που είχε γίνει στον επανυπολογισμό».

Έχει σημασία, όμως, τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ, ότι η «’’μεμονωμένη’’ περίπτωση προκύπτει από δικό τους έγγραφο! Δηλαδή, παραδέχτηκαν οι ίδιοι το λάθος τους και τώρα τολμούν και διαρρέουν ότι πρόκειται για… μεμονωμένη περίπτωση…».

Το θέμα, φυσικά, κατά το ΕΝΔΙΣΥ δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά περίπου 600.000 συντάξεις. Και για του λόγου το αληθές, το Δίκτυο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα ακόμη επίσημο έγγραφο του e-ΕΦΚΑ το οποίο, αυτή τη φορά, αναφέρεται σε… δύο ακόμη «μεμονωμένα» λάθη!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, το πρώτο λάθος αφορά στον μη υπολογισμό βαρέων και υπερβαρέων ενσήμων. Το δεύτερο αναφέρεται στον μη υπολογισμό της προσαύξησης, μιας και το ασφάλιστρο ήταν 32% και όχι 20%, που χρησιμοποιήθηκε οριζόντια για την α’ φάση του επανυπολογισμού.

«Το ΕΝΔΙΣΥ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του, «σθεναρά υποστηρίζει ότι ανέρχονται περίπου στις 600.000 οι συνταξιούχοι, των οποίων έχει γίνει επανυπολογισμός της σύνταξής τους με λάθος τρόπο – μη εφαρμογή νόμου».

Ποιους συνταξιούχους αφορά ο λάθος υπολογισμός

Το πρόβλημα αφορά στις εξής περιπτώσεις «παλαιών» συνταξιούχων (όσους συνταξιοδοτήθηκαν με βάσει τις διατάξεις που ίσχυαν πριν τις 13 Μαΐου 2016):

·Όλους εκείνους που κατέβαλλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, ασφάλιστρο μεγαλύτερο του 20% (πχ 32% έως 43,30%..).

·Όσους κατέβαλλαν εισφορές για βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

·Όσους υπάγονταν στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης πριν τον 13/5/2016 και δεν έχει προσμετρηθεί ο παράλληλος χρόνος στη σύνταξή τους.

·Όσες συντάξεις χηρείας καταβλήθηκαν, ενώ υπάγονταν στις ανωτέρω περιπτώσεις και δεν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός (πρώτα στις συντάξεις των θανόντων και μετά στη μεταβίβαση).

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος Νίκος Χατζόπουλος και η γενική γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ Πόπη Μουρίκη, καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

1)Πώς πραγματοποιήθηκε ο επανυπολογισμός του ΕΦΚΑ τον 9/2019 και στη συνέχεια τον 11/2021 στις συγκεκριμένες κατηγορίες;

2)Ανά κατηγορία των προαναφερόμενων περιπτώσεων πόσοι είναι στον αριθμό τους;

Τι αναφέρεται στο νέο αποκαλυπτικό έγγραφο

Το έγγραφο που επισυνάπτεται αφορά στις εξής περιπτώσεις:

1) Με τη διαφορά στα ΚΒΑΕ η αύξηση φτάνει 217,65€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1222,59€ και 1386,36€ στον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 1168,71€.

2) Με τη διαφορά στο ασφάλιστρο για ΝΠΔΔ η αύξηση φτάνει τα 839,27€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1597,13€ και 1717,70€ στον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 878,43€.

[photo_0]

[photo_1]

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνταξιούχοι, Ζητούν, ΕΦΚΑ,syntaxiouchoi, zitoun, efka