Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Handelsblatt

«Εάν αποτύχουμε, μας περιμένει το χάος», είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχωρεί στο σημερινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και στην οποία επισημαίνει ότι τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας επαρκούν μέχρι τον Νοέμβριο.

 Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητα και την προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, ζητεί περισσότερο χρόνο,

αλλά όχι επιπλέον χρήματα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι θα ήταν σημαντική μια επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα και ότι η ίδια είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Ερ: κ. Πρωθυπουργέ, από τον Ιούνιο είστε επικεφαλής της κυβέρνησης μιας χώρας , η οποία παλεύει για την επιβίωση. Σας κοιτάζουν με ανησυχία, με περιφρόνηση, αλλά και με σεβασμό. Έχετε ήδη αναθεματίσει την μέρα που ορκιστήκατε;

Απ: Μπορεί να είναι έτσι, ότι η δουλειά εξελίχθηκε στην πιο δύσκολη στον κόσμο. Αλλά δεν είναι κατάρα. Είναι περισσότερο ευλογία, να μπορώ να βοηθήσω τη χώρα μου από αυτή τη θέση.

Ερ: Δίνετε τον αγώνα της ζωής σας;

Απ: Ναι, δίνω τον αγώνα της ζωής μου, αλλά προσπαθώ να μην σκέφτομαι στην κατηγορία του «εγώ», αλλά του «εμείς». Δεν πρόκειται τώρα για προσωπικές καριέρες. Η αποστολή που πρέπει να εκπληρώσουμε, είναι μεγαλύτερη από εμάς. Εμείς δεν είμαστε τίποτα. Η Ελλάδα είναι το παν.

Ερ: Σκέφτεστε πότε – πότε και μια ενδεχόμενη αποτυχία;

Απ: Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση σημαίνει την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας. Θα τα καταφέρουμε! Εάν αποτύχουμε, μας περιμένει το χάος.

Ερ: Τι είναι αυτό που σας ωθεί;

Απ: Στην ελληνική μυθολογία υπάρχουν οι Ερινύες, οι θεές της εκδίκησης. Ακολουθούν αυτούς οι οποίοι παρέλειψαν να κάνουν κάτι. Ούτε εγώ ούτε οι συνάδελφοί μου στο υπουργικό συμβούλιο θέλουμε να μας κατηγορήσουν ότι αφήσαμε τη χώρα μας μόνη στην ώρα της μεγαλύτερής της ανάγκης.

Ερ: Μπορείτε ακόμη να κοιμάστε ήσυχος;

Απ: Κοιμάμαι καλά, κάτι για το οποίο ευθύνεται το γεγονός ότι οι μέρες είναι μεγάλες. Αλλά όταν ξυπνάω το πρωί, οι πρώτες μου ερωτήσεις είναι πιεστικής φύσης: Τι γίνεται στην Συρία; Στα σύνορά μας είναι όλα εντάξει; Τι κάνουν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία; Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι συμπατριώτες μου; Αντέχουν αυτές τις διαρκείς απαιτήσεις;

Ερ: Σκέφτεστε και τους δανειστές σας;

Απ: Εκτιμούμε την γενναιοδωρία των δανειστών και ιδιαιτέρως των Γερμανών. Είμαστε ευγνώμονες για την στήριξη σε αυτή την δύσκολη και για τη χώρα μας μοιραία στιγμή. Και θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις τις οποίες αναλάβαμε έναντι των εταίρων μας.

Ερ: Και (την υποχρέωση για) αποπληρωμή των δανείων βοήθειας;

Απ: Αυτονοήτως. Η υπογραφή μας είναι έγκυρη. Το ίδιο και η φιλοτιμία των Ελλήνων. Αυτή η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της – απέναντι στην ΕΕ. Αλλά και ειδικά, το λέω προς την κατεύθυνση των αναγνωστών σας, απέναντι στην Γερμανία. Μπορώ να το πω αυτό και για τους δύο κυβερνητικούς μου εταίρους. Γνωρίζουμε ότ

Keywords
Τυχαία Θέματα