Συγώνευση Εθνικής – Eurobank με «προίκα» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Προ των πυλών βρίσκεται το μεγαλύτερο τραπεζικό deal που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Εθνική και Eurobank βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη μεταξύ τους συγχώνευση και για το λόγο αυτό ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών. Επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει, όμως, πηγές από τις τράπεζες

έλεγαν ότι η Εθνική θα συνέλθει μετά το τέλος της συνεδρίασης στο ΧΑ για να ενημερώσει για τις εξελίξεις. Το ίδιο θα κάνει και η τράπεζα του Λάτση.

Η εξέλιξη με την Εμπορική τράπεζα που περνά στα χέρια της Alpha επιτάχυνε τις εξελίξεις καθώς Εθνική και Λάτσης δεν μπορούσαν να μείνουν πίσω στις εξελίξεις.

Η συγχώνευση των δύο αυτών τραπεζών θα δημιουργούσε μια υπερτράπεζα η οποία μετά την ανακεφαλαιοποίηση φυσικά θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη χώρα αλλά και στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Εθνική διαθέτει περί τα 580 καταστήματα στην Ελλάδα και η Eurobank περισσότερα από 400.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τριπλή συγχώνευση Εθνικής – Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο η κάθε τράπεζα κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6%. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Μια τέτοια συμφωνία, επίσης, μπορεί να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Και σε βάθος χρόνου είναι πλέον σίγουρη η δημιουργία ενός τραπεζικού χάρτη με 2,5 τράπεζες. Από τη μια η Alpha και από την άλλη η Εθνική με τη Eurobank και πιθανότατα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ισχυρός πόλος φυσικά και η τράπεζα Πειραιώς που αποκτά δύναμη με την ΑΤΕ και τη Γενική. Οι μικρότερες, FFB και Milennium είναι θέμα χρόνου να αναζητήσουν στρατηγικές συμμαχίες.

Στις 11.05 ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών και των παραγώγων των Εθνική Τράπεζα και Eurobank, όπως και η διαπραγμάτευση του παραγώγου του 20. Μέχρι εκείνη την ώρα η μετοχή της Εθνικής κέρδιζε 4,48% στα 2,1000 ευρώ και ο τίτλος της Eurobank ενισχυόταν κατά 5,50% στα 1,1500 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση : «Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.»  σήμερα 5 Οκτωβρίου 2012 και έως ότου ενημερώσουν επαρκώς το επενδυτικό κοινό σχετικά με ερώτημα της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιριών «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.»  , καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20, NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α. και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30».

Keywords
Τυχαία Θέματα