Συνελήφθη ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάιεφ

Οι ρωσικές αρχές κρατούν τον υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάιεφ με κατηγορίες διαφθοράς που συνδέονται με την απόκτηση 5 δις δολ. από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να αποκαλύψει πλήρως τη διαφθορά στο περιβάλλον του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ουλιουκάιεφ, ένας 60χρονος τεχνοκράτης το υπουργείο του οποίου έχει την επίβλεψη του ξεπουλήματος

κρατικών περιουσιακών στοιχείων, είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος που συλλαμβάνεται ενώ βρίσκεται ακόμα στο αξίωμά του μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η Εξεταστικής Επιτροπή, η κρατική υπηρεσία που ερευνά μεγάλα εγκλήματα, είπε ότι ο Ουλιουκάιεφ έλαβε δωροδοκία 2 εκατ. δολαρίων βάζοντας ως αντάλλαγμα την υπογραφή του για αγορά ποσοστού της μεσαίας μεγέθους πετρελαϊκής Bashneft από την Rosneft. "Ο υπουργός κρατείται," αναφέρει δήλωση της Επιτροπής. "Στο εγγύς μέλλον οι ερευνητές σχεδιάζουν να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του Αλεξέι Ουλιουκάιεφ".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση, όταν ξεκίνησε η έρευνα. "Αυτές είναι σοβαρές καταγγελίες", δήλωσε ο Πεσκόφ. "Μόνο ένα δικαστήριο μπορεί να εκδώσει μια απόφαση".

Ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει αν η κράτηση σημαίνει ότι η συναλλαγή μεταξύ Rosneft και Bashneft θα μπορούσε να αναθεωρηθεί. Η απόκτηση της Bashneft από τη Rosneft ήταν το επίκεντρο ενός μεγάλου "πολέμου" μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων του Κρεμλίνου, σύμφωνα με πηγές.

Ο επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, πίεσε σκληρά για να δοθεί το πράσινο φως για την εξαγορά της Bashneft. Όμως, στη συμφωνία αντιτάχθηκαν σθεναρά οι οικονομικά φιλελεύθεροι στην κυβέρνηση, μερικοί εκ των οποίων βρίσκονται στον κύκλο του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πίστευε ότι η Bashneft πρέπει να πάει σε ιδιώτες επενδυτές.

Ο Ουλιουκάιεφ αρχικά ήταν αντίθετος με την εξαγορά της Bashneft από τη Rosneft, μια από τις πιο προσοδοφόρες κρατικές εταιρείες ιδιωτικοποιήθηκε μετά από χρόνια, αλλά τελικά υπέγραψε την συμφωνία. Ο Μεντβέντεφ και ο Πούτιν μίλησαν για την σύλληψη, σύμφωνα με το γραφείο του Μεντβέντεφ. "Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η πιο επίπονη έρευνα της υπόθεσης αυτής", δήλωσε το γραφείο του. Ο εκπρόσωπος της Rosneft, Μιχαήλ Λεοντίεφ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι η εταιρεία δεν βλέπει κανένα ρίσκο στη συμφωνία με την Bashneft που οδήγησε στη σύλληψη του Ουλιουκάιεφ. "Η συμφωνία είναι απολύτως νόμιμη" είπε.

Ο Ουλιουκάιεφ ήταν υπουργός Οικονομίας από τον Ιούνιο του 2013. Δεν προέρχεται από το περιβάλλον του Πούτιν, το οποίο κυριαρχείται από ανθρώπους που ευνοούν ένα σημαντικό ρόλο του κράτους στην οικονομία, αλλά ούτε και αποτελεί μέρος του αντίπαλου στρατοπέδου των οικονομικά φιλελευθέρων. Ο Ουλιουκάιεφ έχει καλές σχέσεις με τον Αντρέι Κοστίν, τον σημαντικό επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας VTB (VTBR.MM). Ο υπουργός είναι ο επικεφαλής των κρατικών εποπτικού συμβουλίου της VTB.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα