Απόρθητο «φρούριο» η Αθήνα

Σε απόρθητο «φρούριο» θα μετατραπούν σήμερα και αύριο οι περιοχές απ΄ όπου θα περάσει και θα μεταβεί Μπάρακ Ομπάμα, καθώς οι ελληνικές και οι αμερικανικές αρχές έχουν εκπονήσει ένα πρωτοφανές σχέδιο μέτρων ασφαλείας για την προστασία του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα.

Για την υλοποίηση του σχεδίου θα βρίσκονται επί ποδός περίπου 4.500 αστυνομικοί, καθώς και περίπου 500 Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές, που έφτασαν από τις ΗΠΑ

για την προσωπική προστασία του κ. Ομπάμα.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, έφτασαν στη χώρα μας, με μεταγωγικά αεροσκάφη, οι θωρακισμένες λιμουζίνες του Αμερικανού προέδρου και της συνοδείας του, ο βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του, οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Στα σημεία που θα κινηθεί ο κ. Ομπάμα θα κλείνουν οι δρόμοι τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα, προκειμένου να ελέγχονται τυχόν σταθμευμένα αυτοκίνητα, σε καίριες θέσεις και ταράτσες θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ και για κάθε ενδεχόμενο, σε επιφυλακή θα βρίσκεται ένα κινητό νοσοκομείο 150 ατόμων, που έχει φτάσει, επίσης, από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα και την Τετάρτη, μέχρι τη λήξη της επίσκεψης του κ. Ομπάμα, θα γίνονται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης όπου θα διαμείνει.

Συγκεκριμένα, οι δρόμοι θα κλείνουν για να περάσει ο Αμερικανός πρόεδρος με τη συνοδεία του και θα ανοίγουν μετά από κάποιο διάστημα, χωρίς να γίνεται γνωστή η ακριβής ώρα της διέλευσής του και των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων που θα υπάρξουν.

Με εντολή της ΕΛΑΣ απαγορεύτηκαν για το διήμερο όλες οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στο ξενοδοχείο που θα διαμείνει, ενώ περίπου μία πριν από την άφιξή του «Ελ. Βενιζέλος» θα διακοπούν τα δρομολόγια του Μετρό και του Προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο και στις 12.00 το μεσημέρι θα κλείσουν οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Ακρόπολη» και «Συγγρού-Φιξ» του Μετρό.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One αναμένεται στο «Ελ Βενιζέλος» γύρω στις 11:10 το πρωί, ενώ περίπου στις 13:30 αναμένεται να φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο για περίπου μία ώρα.

Ακολούθως, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως θα παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη. Σε αυτή ο κ. Ομπάμα θα δεχθεί συνολικά τέσσερις ερωτήσεις, δύο από Ελληνες και δύο από Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Στις 19:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια ο κ. Ομπάμα θα καταλύσει στην προεδρική σουίτα του Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΛΑΣ, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ έχουν ήδη περικυκλώσει το ξενοδοχείο, ενώ στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης θα υπάρξουν, την Τρίτη και την Τετάρτη, περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Την Τετάρτη το πρωί ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενδεχομένως και το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ αργότερα θα μιλήσει, κυρίως για την οικονομία, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια της αναχώρησής του, υπολογίζεται για περίπου στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης και έως την άφιξη στο «Ελ. Βενιζέλος», τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ανάλογα με αυτά της σημερινής άφιξής του, καθώς στη διαδρομή θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ, που θα επιτηρούν τη διέλευση και τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων.

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ

Περίπου 120 με 130 άτομα έχουν προσκληθεί για το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Επειδή πρόκειται για ταξίδι εργασίας δεν μπορούν να παραστούν οι αρχηγοί των κομμάτων, εκτός του Κ. Μητσοτάκη. Εχουν προσκληθεί οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Χρ. Σαρτζετάκης, Κ. Παπούλιας και Κ. Στε- φανόπουλος και οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπαν δρέου, Αντ. Σαμαράς, Λ. Παπαδήμος, Π. Πικραμμένος, Β. Θάνου. Ακόμη οι Ν. Κοτζιάς, Ν. Παππάς, Π. Καμμένος, Ε. Τσακαλώτος, Δ. Τζανακόπουλος, Λ. Κονιόρδου, Ε. Κουντουρα, Ν. Βούτσης.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα