Συνεδρίαση ESM για Ελλάδα την Παρασκευή

19:39 6/6/2018 - Πηγή: Antinews

Συνέρχεται την Παρασκευή σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου με βασικό θέμα την Ελλάδα και την έγκριση εκταμίευσης του 1 δις ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση. Αν παρουσιαστεί "μια ικανοποιητική αξιολόγηση" τότε "θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης" του ποσού αναφέρει ο ESM

Το αν θα εκταμιεύσει ή όχι το 1 δισ. ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση θα εξετάσει ο ESM

την Παρασκευή. Με ανακοίνωσή του προαναγγέλλει ότι συνέρχεται την Παρασκευή σε επίπεδο ΔΣ (δηλαδή σε επίπεδο EWG με άλλο "καπέλο"), με βασικό θέμα την Ελλάδα.

Η υποδόση συνδέεται με την μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και μένει να φανεί αν η πρόοδος θα κριθεί επαρκής. Πάντως, με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ που δόθηκαν στην δημοσιότητα τα κρατικά "φέσια" σε αξία παραμένουν σχεδόν στάσιμα στα 3,5 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το πόρισμά της με βάση επιπλέον πληροφορίες που έστειλε η κυβέρνηση (για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρων και συντάξεων) και ο ESM θα συνέλθει για να αποφασίσει.

Όπως αναφέρει ο ESM "tο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την εκτίμηση των θεσμικών οργάνων για την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμών οφειλών".

Προσθέτει ότι αν παρουσιαστεί "μια ικανοποιητική αξιολόγηση" τότε "θα ανοίξει ο δρόμος ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών".

Σημειώνεται ότι το πακέτο εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αλλά από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που συνδέθηκαν με την 3η αξιολόγηση, διατέθηκαν τα 5,7 δις ευρώ για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, για την πληρωμή οφειλών του κράτους (500 εκατ ευρώ) και για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού διαθεσίμων.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα